Marleen Van Meeuwen stopt na 32 jaar in de gemeentepolitiek van Scherpenheuvel-Zichem

De gemeenteraad in Scherpenheuvel-Zichem eindigde vorige donderdag met het afscheid van een van de meest geroutineerde politici in de stad. Voorzitter van de gemeenteraad Marleen Van Meeuwen nam aan het einde van de raadszitting het woord. Ze kondigde zelf aan dat het haar laatste gemeenteraadszitting zou zijn. Dat deed Marleen Van Meeuwen op een erg zakelijke manier. Ze probeerde op die manier allicht haar emoties te verbergen want die zullen er zeker geweest zijn. Marleen Van Meeuwen is bezig aan haar zesde legislatuur en ze is ondertussen 32 jaar actief in de lokale politiek. Burgemeester Manu Claes bedankte en feliciteerde haar. Ze kreeg ook appreciatie van alle andere fracties. Kersvers algemeen directeur Bruno Claes had bloemen klaar voor de afscheidnemende voorzitter.

Bij de vorming van de huidige coalitie kreeg CD&V in Scherpenheuvel-Zichem het voorzitterschap van de gemeenteraad opnieuw in handen. Het is zelfs een gecombineerd mandaat met het voorzitterschap van de gemeenteraadscommissie. De partij besliste om dat gecombineerde mandaat te verkavelen in drie periodes. Na Marleen Van Meeuwen is het de beurt aan Arlette Sannen. Zij was tijdens de vorige coalitie ook al eens voorzitter. Arlette Sannen moet echter in 2023 het mandaat op haar beurt doorgeven aan Geert Janssens.

Dat Marleen Van Meeuwen moest stoppen als voorzitter was dus duidelijk. Of er intern bij de partij ook afspraken waren om haar zetel in de gemeenteraad af te staan is voor ons niet duidelijk. Alleszins zal dat gebeuren.

In principe zal 1ste opvolger Simone Simons haar plaats in nemen. Dat is op zich een interessante case omdat de spelregels bij de volgende verkiezingen anders zullen zijn.

CD&V heeft 9 verkozenen in Scherpenheuvel-Zichem. Na dat lijstje haalden Ludo Van Mellaerts (458), Lotte Degol (441) en Ben Mattheus (403) de meeste voorkeurstemmen. Daarna volgt Simone Simons met 402 stemmen. Hij stond echter op de 8ste plaats op de lijst en dat is hoger dan de drie anderen. Daardoor profiteert hij van de nog te verdelen lijststemmen. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen wordt die lijststem afgeschaft en dat zal het belang van de voorkeurstem veel meer belang geven. De plaats op de lijst wordt daardoor minder belangrijk.

Geef een reactie