Eindelijk een oplossing voor de heraanleg van de begijnhofwegen in Diest

Het begijnhof van Diest is een van de mooiste plekjes van de regio maar de site sleept al jarenlang een hoop ergernissen mee. Wildgeparkeerde wagens en spuuglelijke bordjes zijn er enkele maar de ergste oorzaak van gevloek is zeker de de manke situatie van de kasseiwegen.

Als er al één bordje moet staan in de site, is het wel “Betreden op eigen risico”. De kasseien lijken wel van ver naast mekaar gegooid maar daar komt verandering in. Na twintig jaar bakkeleien met de diensten van Onroerend Erfgoed en met onwillige studiebureau’s is er eindelijk een technisch dossier waarover iedereen het eens lijkt te zijn. Dat dossier werd gisteren door de gemeenteraad goedgekeurd en het kan nu ingediend worden om de subsidies te regelen.

Plankieren moeten wandelaars plezieren

Het belangrijkste twistpunt was de aanleg van de zogenaamde plankieren. Dat zijn stroken die specifiek worden aangelegd voor wandelaars en rolstoelgebruikers. Er zijn in ons land wel meer begijnhoven waar dat principe werd toegepast en het mag nu ook in Diest. De kunst om die plankieren te realiseren is het juiste legverband van de kasseien. Een trip naar het Leuvense begijnhof leerde dat dit perfect kan met respect voor de historische context. In Diest zullen de stenen dus op een gelijkaardige manier in mekaar geschoven worden als in Leuven om zulke plankieren mogelijk te maken.

De wegen in het begijnhof zijn aangelegd met napoleonkoppen.  Die liggen al sinds de 17de eeuw op de site.  Er zijn in al die eeuwen echter herstellingen en vervangingen gebeurd met andere, oude kasseien. Die hebben wel dezelfde oorsprong, uitzicht en afmetingen maar het zijn geen napoleonkoppen. Een leek zal er niet over struikelen – of net wel – maar in de straten van het begijnhof liggen in feite drie soorten kasseien.

De napoleonkoppen zullen allemaal gebruikt worden voor de heraanleg van de historische bestrating. De plankieren worden gerealiseerd met de andere kasseien. Die wandelstroken komen aan de zijkant van de wegen, aansluitend met de gevels van de huizen.

Het technisch dossier lost overigens nog een aantal andere bekommernissen op. De doorgang en de verbinding met het park, de toegang naar de samentuin op de hoek van de Heilige Geeststraat en Kraaienneststraat en de heraanleg van het voorplein aan de Kerkstraat 3 en voor de St.-Catharinakerk worden mee aangepakt.

Het mag wel iets kosten

De totaalkost van het project wordt geschat op 2.877.136,78 euro (btw incl.).  Voor het wegenisgedeelte (1.465.842,22 euro) verwacht het stadsbestuur een subsidie van 60 %. Daarnaast worden er nog rioleringssubsidies aangevraagd bij de Vlaamse Milieumaatschappij op het gedeelte van de rioleringen 1.151.982,44 euro (btw incl.)

Geef een reactie