Regionaal landschap Noord Hageland installeert eekhoornbruggen in Lubbeek

In Lubbeek werden eind oktober enkele dikke touwen over de Binkomstraat gehangen. Die moeten dienen als brug voor eekhoorns.

De inheemse rode eekhoorn is makkelijk te herkennen aan zijn oorpluimpjes en zijn pluimstaart. Het is een echte bossoort en in Lubbeek vindt hij een thuis in de bosrijke gebieden langs de Binkomstraat. Deze veelgebruikte verbindingsweg vormt echter een gevaar voor de eekhoorns. De combinatie van bochten en snel verkeer verrassen regelmatig overstekende dieren. 
De aanleg van eekhoornbruggen is een beproefde methode om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In Lubbeek bevestigden professionele boomverzorgers een aantal touwen hoog in de bomen. Op de twee verbindingszones tussen de bossen werden telkens twee touwen geplaatst. 
Het kan wel eens gebeuren dat een mannelijke eekhoorn zo’n brug als zijn eigendom gaat beschouwen en alle andere eekhoorns verhindert om er gebruik van te maken. Daarom installeerde Regionaal Landschap Noord-Hageland telkens één extra brug in eenzelfde zone, ver genoeg van het andere touw zodat de eekhoorn ze niet gelijktijdig kan inpalmen. 

Om het gebruik van de bruggen te stimuleren werden ook een paar eekhoornwoonhuizen in enkele bomen geïnstalleerd. Dit is een nestkast die fungeert als kunstmatige boomholte. Er hangen twee wildcamera’s om te zien of de bruggen effectief gebruikt worden. Het is nog even wachten op de eerste beelden. Pas bij een periodieke controle van de brug kunnen de boomverzorgers de geheugenkaartjes wisselen. 

Geef een reactie