Ook voor operatie Herbstnebel wordt het uitkijken naar 2021

Operatie Herbstnebel is een re-enactment dat voor de eerste keer in 2017 op de site van de citadel in Diest werd georganiseerd. Het vond toen plaats op Wapenstilstand. Dat had iets cynisch. Organisator Nico Creces vond dat uiteindelijk ook en in 2018 en 2019 verkaste hij het event naar Allerheiligen.

Vorig jaar kreeg het evenement extra cachet door de aanwezigheid van drie acteurs uit de populaire TV-serie Allo Allo. Dat werd door een aantal mensen gekoppeld aan de viering van de 75ste verjaardag van de bevrijding van de stad. Het één had echter niks met het andere te maken. Herr Flick, luitenant Grüber en de spitante assistente Helga werden wel in het stadhuis ontvangen op voorwaarde dat er geen nazi-symbolen zouden te zien zijn. Het trio heeft er een een lucratief zaakje van gemaakt om overal in Europa op te duiken in hun oorlogsplunje. Tien euro om met de acteurs op de foto te gaan, het schuift lekker binnen.

Operatie Herbstnebel stond ook dit jaar weer gepland in de citadel. Dat mochten we ten minste afleiden uit de aanmaak van een event op de facebookpagina van de Kampfgruppe Böhm, dat is de groep rond Nico Creces die het event op poten zetten. Bij het stadsbestuur van Diest kwam echter nooit een aanvraag binnen om ook dit jaar te organiseren. Logisch ook. Door de pandemie zou het event ook niet op een veilige manier mogelijk zijn. We tonen u daarom de foto’s van 2019 (lage resolutie). Hopelijk kunnen we nieuwe beelden maken in 2021.

Als die editie van 2021 er effectief komt zou het goed zijn dat de organisatoren het gebeuren in de juiste historische context situeren. De dames en heren die hun kampement drie dagen in de site optrekken, komen uit gans West-Europa. Het gaat ongetwijfeld in de meeste gevallen over toegewijde verzamelaars van oude militaire spullen, vaak zonder politieke bedoelingen. Precies daarom is die duiding niet onbelangrijk.

Slag om de Ardennen

Operatie Herbstnebel is beter bekend als de slag om de Ardennen, ook al door de mythische film die daarover gemaakt is. De operatie startte op 16 december 1944. Het was een ultieme poging van Hitler waarmee hij de opmars van de geallieerden wilde omkeren om uiteindelijk de aanval op Antwerpen te kunnen inzetten. Een van de sleuteldivisies in die aanval van de Duitsers was Kampfgruppe Böhm, een pansterdivisie met onder meer 14 Panther G tanks. De naam is een verwijzing naar de bevelhebber van de eenheid, majoor von Böhm. Zij slaagden er aanvankelijk in om door de Amerikaanse linies te breken maar op 24 december 1944 werd de pantserdivisie in de buurt van Dinant gestopt, onder meer omdat ze zonder benzine waren gevallen.

Tijdens de twee weken dat de operatie uiteindelijk zou duren, sneuvelden 8607 Amerikanen en raakten er 47.139 gewond. Er waren 21.144 vermisten, de meesten werden krijgsgevangen gemaakt. Bij de Duitsers sneuvelden 16.652 soldaten en raakten er 41.600 gewond. Zij telden 27.582 vermisten. De Amerikanen verloren 733 tanks waarvan er 91 waren buitgemaakt door de Duitsers. Die verloren zelf ongeveer 600 tanks. Na de operatie werd duidelijk dat nazi-Duitsland verslagen was.

Geef een reactie