Loslopende hond richt slachting aan bij schapen in natuurgebied Catselt

In het natuurgebied Catselt in Okselaar is vorige donderdag een slachting aangericht bij een kudde schapen en geiten. Acht schapen werden doodgebeten en zeven andere dieren zijn zwaar toegetakeld. Een dierenarts zal twee daarvan laten inslapen.

De dieren werden in de snuit gebeten. Dat wijst er volgens een woordvoerder van Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem op dat een of meerdere loslopende honden allicht de oorzaak zijn van de slachting. Een wolf is geen optie omdat die zulk bijtgedrag niet vertonen. Er is ook geen wolf in de buurt gesignaleerd.

De schapen zijn eigendom van Kurt Sannen van het Bolhuis in Molenstede. Volgens Kurt is dit een zware financiële slag. De doodgebeten dieren waren allemaal ooien die dekklaar waren en dus voor lammetjes moesten zorgen.

De politie van zone Demerdal heeft de vaststellingen gedaan. Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem zal klacht neerleggen. Zij vragen of er getuigen zijn die iemand met een of meerdere grote honden gezien hebben in dit gebied.

Volgens de beheerders van het gebied zijn loslopende honden er een lang aanslepend probleem. Zij stellen dagelijks vast dat mensen hun dier vrijlaten zodra ze een natuurgebied betreden en het enkel terug aanlijnen als ze iemand zien. Dat verstoort het gedrag van de dieren die in een natuurgebied een laatste onderkomen vinden. Ook voor andere wandelaars zijn loslopende honden zeer hinderlijk. Als er grazers aanwezig zijn komen de oerinstincten van sommige honden boven en dan kunnen situaties zoals vorige donderdag gebeuren.

De beheerders van het gebied zien zich in de toekomst genoodzaakt om maatregelen te nemen en harder te gaan optreden. Honden en hun baasje blijven welkom maar ze moeten respect hebben voor de natuur en de geldende regels.

Geef een reactie