Witloofteler Bart Bruyninckx uit Messelbroek wint innovatieprijs 2020

Witloofteler Bart Bruyninckx uit Messelbroek is 1 van de 5 innovatieprojecten 2020 van het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland. Die organisatie doet om de twee jaar een oproep om innovatieve land- en tuinbouwideeën in te sturen.

Bart wil witloof in potten zaaien en laten opgroeien in een serre. Zo zal er minder uitval zijn en kan er het hele jaar geteeld worden. Hij ontvangt 5000 euro om zijn idee te realiseren en de innovatieconsulenten van het Innovatiesteunpunt zullen hem hierin een jaar lang begeleiden.

Witloofzaadjes in potten

Bart teelt al 20 jaar mini-witloof. Sinds kort brouwt hij zijn eigen witloofbier. Nu wil hij witloof in potten zaaien en laten groeien in een serre of loods. Zo hoopt hij dat er minder uitval zal zijn en dat hij het hele jaar kan telen, wat nu onmogelijk is met deze teelt die gevoelig is voor ziekten en ook zeer weersafhankelijk.

Met zijn systeem heeft Bart ook minder oppervlakte nodig en kan hij teelt, bewaring en oogst op het bedrijf zelf voorzien, wat scheelt in transportkosten. Bart zal binnenkort beginnen testen en wil in een volgende stadium nog meer automatiseren. Via sensor- of cameratechnologie komt hij te weten welke plantjes klaar zijn voor de oogst, en hierdoor zal de output van gelijkwaardiger kwaliteit zijn.

Het idee van de witloofzaadjes in potten wint de Innovatiecampagne omwille van de inspirerende zoektocht naar oplossingen voor ziektegevoelige teelten. Daarnaast levert de innovatie van Bart ook inspiratie aan andere landbouwers bij de verkoop van een nicheproduct. 

Normaal werden de laureaten officieel voorgesteld op de KBC-innovatieavonden. Door de coronacrisis worden deze uitgesteld naar november en december 2021. Vanaf 1 november zal je op www.innovatiecampagne.be het innovatietraject van Bart echter kunnen volgen.

Innovatiecampagne 

Het project van Bart Bruyninckx is 1 van meer dan 100 inzendingen die mee dongen naar de titel van landbouwinnovatie 2020. Het Innovatiesteunpunt organiseert deze wedstrijd al voor de 12de keer. Het is een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden in partnerschap met Cera en KBC.

Geef een reactie