Alle carnavalsactiviteiten in Scherpenheuvel-Zichem worden geschrapt in 2021

Volgend jaar zullen er geen carnavalstoeten doorgaan in Scherpenheuvel-Zichem. Dat werd dinsdagavond beslist op een overleg tussen het stadsbestuur, de organisatoren van de carnavalstoeten, de politie en de noodplanambtenaar van de stad.

Scherpenheuvel-Zichem is een echte carnavalstad. Er worden ieder jaar 4 stoeten georganiseerd die allemaal hun eigen karakter hebben. De organisatoren zijn de carnavalsverenigingen De Zichemse carnavalsvrienden, Centrum Scherpenheuvel, De Bezembinders Schoonderbuken en Hanekap Keiberg. De stoeten in Zichem, Schoonderbuken en Scherpenheuvel zijn stevige publiekstrekkers. Keiberg koestert een eeuwenoude traditie.

Volgens burgemeester Manu Claes maken de stijgende coronacijfers en de onzekerheid over de evolutie ervan een planning zeer moeilijk. Niemand weet hoe de toestand half februari 2021 zal zijn en welke coronamaatregelen er op dat ogenblik zullen gelden.

Schepen van cultuur Kris Peetermans wijst erop dat de organisatie van een stoet een maandenlange voorbereiding vergt. Het is momenteel onmogelijk om dat op een degelijke manier te doen.

Het besluit van de vergadering was unaniem: er komen geen carnavalstoeten maar ook geen randactiviteiten in 2021. Dat betekent onder meer dat de carnavalsdriedaagse in Zichem, die start met de stoet op zondag en daarna verder gaat op maandag- en dinsdagnacht, geschrapt wordt in 2021. Er wordt dus noodgedwongen een jaartje overgeslagen. In Zichem en Scherpenheuvel zal dat uiteindelijk twee jaar zijn want de stoet in Zichem kon dit voorjaar al niet doorgaan wegens stormgevaar. Ook de stoet van Scherpenheuvel moest toen geannuleerd worden, want die viel samen met het begin van de coronacrisis.

Eerder werden ook in Diest, Aarschot, Zoutleeuw en in Tienen de carnavalsactiviteiten in het voorjaar van 2021 al geschrapt.

Geef een reactie