Stevige besparing van water en energie in stedelijk zwembad Aarschot

Het stadsbestuur van Aarschot wil haar openbare gebouwen vergroenen. Onder meer het stedelijk zwembad is een aandachtspunt.
In het stedelijk zwembad werd ondertussen een project gerealiseerd om meetwater te recupereren. Dat bespaart liefst 2.600.000 liter water per jaar.

Recuperatie van meetwater

Meetwater is zwembadwater dat gebruikt wordt om de toediening van de chemicaliën optimaal te houden. Vroeger werd dit zwembadwater rechtstreeks afgevoerd. Het zwembadwater dat wegliep kwam neer op 300 liter water per uur. Intussen is er een buffertank van 150 liter geïnstalleerd die het water opvangt met behulp van een dompelpomp en het laat terugvloeien in de circulatie van het zwembadwater.

Voordelen

Dankzij dit soort investeringen gaat er geen bruikbaar water meer verloren in het stedelijk zwembad. Op jaarbasis bespaart het zwembad zo 2.600.000 liter water en ook 60 000 kWh gasverbruik. Dat is goed nieuws voor het klimaat omdat ook de CO₂-uitstoot zal dalen.
Volgens voorzitter van het AGB Bert Van der Auwera kostte het systeem amper 13.500 euro.

Dat is een erg beperkte investering die binnen een jaar en twee maanden is terugverdiend. “Dit
kleine project met toch al een aanzienlijke besparing op energie en water is nog maar het
begin”, zegt schepen Van der Auwera. “De hele technische installatie, die toch al wel verouderd is, zal gescreend worden. Het is de bedoeling om het zwembad en sporthal energievriendelijk te ‘upgraden’ in combinatie met hernieuwbare energie. De studies hiervoor zijn opgestart.”

Ook spoeltechnieken en onderhoud besparen water

Het waterverbruik van het zwembad is niet alleen gedaald dankzij de recuperatie van het
meetwater maar ook dankzij het toepassen van andere spoeltechnieken. Het zwembad gebruikt
namelijk water, chemicaliën en energie tijdens het spoelen, om het zwembadwater schoon te
houden. Vanaf nu is de frequentie en tijdsduur van het aantal spoelingen aangepast volgens de
bezettingsgraad van het zwembad.

Ook het onderhoudsplan werd aangepast. De medewerkers gaan bewuster om met waterverbruik als ze de kleedkamers en de zwembadkades reinigen. Uiteraard gebeurden deze aanpassingen volgens de regels van de VLAREMwetgeving in verband met hygiëne en veiligheid in de zwembaden.

Al die acties leveren op. Het totale waterverbruik van september 2019 voor het volledige sportcentrum bedroeg 2.263 m³. In 2020 was dit slechts 848 m³.

Geef een reactie