Uiterst zeldzame velduil gespot in Webbekoms Broek. Ook ijsvogels waargenomen in de regio

De natuur in onze regio heeft het laatste decennium een stevige zuurstofkuur gekregen. Dat levert een paar unieke habitats op waar je als gewone sterveling urenlang kan genieten van de rijke fauna en flora.

Voor experts zoals Luc Cieters zijn die gebieden plekken van permanente verwondering. Luc kent zowat ieder detail van alle vogelsoorten die in onze regio rondfladderen. Hij is ook een wandelende encyclopedie over de bevers die momenteel onze regio verbazen. Zo een man kan niet meer verrast worden denk je dan maar toch loopt hij momenteel op wolkjes.

Ijsvogel

Deze week zag Luc Cieters een ijsvogel in de Vallei van de drie beken. Ijsvogels waren in Vlaanderen jarenlang een erg zeldzaam ras. De laatste jaren deed de populatie het wat beter maar ze blijven erg kwetsbaar.

“In de vallei van de drie beken was er jarenlang geen leven te bespeuren”, zegt Luc Cieters. Dat kwam door de historische vervuiling van de Grote beek.”

Die vervuiling werd veroorzaakt door lozingen maar ook omdat amper 50% van de huishoudens op het afvalwaternet waren afgesloten. Twee jaar geleden werd de sanering van de Grote Beek voltooid en op die korte tijd is de biodiversiteit van de site al stevig opgeveerd.

Luc Cieters ziet er nu regelmatig eendenkroos en drijvend fonteinkruid in het water en vandaag meldde hij op http://www.waarnemingen.be voor de eerste keer een ijsvogel. Luc was overigens niet alleen. Ook Koen Berwaerts noteerde een ijsvogel in de Kuilen in Testelt.

Uiterst zeldzame velduil

Vandaag was de verrassing bij de vogelkenner compleet. Terwijl hij in het Webbekoms Broek met een groepje geïnteresseerden op weg was naar de officiële opening van de nieuwe voetgangersbrug over de Zwarte Beek, zag hij plots een velduil in de weide zitten. Die vloog onmiddellijk hoog weg maar fotograaf David DK reageerde snel en kon het bijzonder zeldzame dier vastleggen.

Velduilen zijn overdag actief maar toch worden ze nauwelijks waargenomen. Ze staan op de Vlaamse rode lijst en zijn dus een bedreigde diersoort. Het zijn imposante vogels die tussen 34 en 42 cm groot worden. De spanwijdte van de vleugels kan tot 1 meter zijn. Op de foto zie je zijn typische smalle vleugels. Het dier heeft een beige gezicht met grote gele ogen die geaccentueerd worden door een zwarte verenkrans.

Foto David DK voor Hola Hageland

Geef een reactie