Nieuwe wandellus door Webbekoms Broek verbindt Diest met Zelem

Het klinkt een beetje vreemd maar het was jarenlang onmogelijk om te voet van Diest naar Zelem te wandelen door het Webbekoms Broek. Nochtans strekt die habitat zich onder meer uit over die twee (deel)gemeenten. De schuldige was de Zwarte Beek, een waterloop van nauwelijks een paar meter breed. Er was nergens een brug voorzien om die beek over te steken. Dat euvel is ondertussen opgelost. Natuur en Bos, de steden Halen en Diest en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren maakten de aanleg van een nieuwe voetgangersbrug mogelijk en daar werd vandaag al stevig gebruik van gemaakt.

Samen met de brug werd ook een nieuwe wandellus van 9,2 kilometer aangelegd waardoor je van Diest naar Zelem kan stappen, dwars doorheen een van de mooiste streken van Vlaanderen. De wandelweg loopt doorheen Rotbroek en daar werden de voorbije weken werken in kader van veenherstel afgewerkt. Je kan onderaan het artikel een kaart bekijken die de positie van de brug aangeeft.

Burgemeester Erik Van Roelen van Halen opende vandaag die brug op een originele manier. Bij gebrek aan het oudmodieuze lint, pakte de burgemeester een tak als vervanger. Het houtje werd met grote doeltreffendheid doormidden gezaagd. In de natuur moet een mens vindingrijk zijn.

De groep geïnteresseerden kreeg ook uitleg over de werken die VMM momenteel uitvoert in het kader van het herstel van de grote steunbeer in Diest. Die renovatie gaat veel verder dan enkel de steunbeer. Onder meer ook de zogenaamde K31, dat is een indrukwekkend kunstwerk dat mee het waterpeil van de Demer regelt, krijgt een stevige remake. Daar wordt ook een vispassage aangelegd zodat de vissen er stroomopwaarts kunnen migreren. De deelnemers kregen ook duiding over de belangrijke rol die de grachten rond provinciedomein Halve Maan krijgen. Zij worden ingezet om extra buffercapaciteit te bieden.

Je kan hieronder enkele foto’s zien van de prachtige omgeving in de buurt van de nieuwe wandelbrug over de Zwarte beek.

3 comments

Geef een reactie