Geen carnavalstoet en Vette Dinsdag in Diest, twijfel in Scherpenheuvel, Zichem en Schoonderbuken

De Gilde van Tielebuis, dat is de carnavalsgilde in Diest, besliste donderdagavond om de carnavalstoet en de kindercarnavalstoet in 2021 te schrappen. Er komt dit jaar ook geen nieuwe prinsverkiezing . Meer dan waarschijnlijk gaat ook Vette Dinsdag niet door. Dat werd ons bevestigd door een goed geïnformeerde bron. Het verbod komt niet vanuit de politiek. De carnavalsvereniging neemt zelf haar verantwoordelijkheid. Over het carnavalsbal zou men nog geen definitieve beslissing hebben genomen. De evolutie van de pandemie en de bescherming tegen het virus zal bepalen of dat eventueel nog kan maar de kans is ook daar bijzonder klein.

De afgelasting is een zware domper voor Tielebuis. De vereniging werd opgericht in november 1970 en ze bestaat dus vijftig jaar. Door de pandemie die het sociaal leven momenteel verlamt moet dat jubileum in mineur gevierd worden.

Overleg in Scherpenheuvel-Zichem

In Zichem gaf organisator van de carnavalstoet Peter Vanelven ook al aan dat hij verwacht dat de stoet in de deelgemeente in 2021 niet kan plaats vinden. Dat zei hij donderdag in HLN. Peter heeft een paar keer een onderhoud gehad met bevoegde schepen Kris Peetermans. Ook die laat verstaan dat er een covidproof evenement kan overwogen worden maar daar is Peter Vanelven geen grote fan van. Uitstel naar de zomerperiode ziet hij al helemaal niet zitten. “Carnaval vier je in het voorjaar”, beklemtoont hij in HLN.

Toch gooit Peter Vanelven de handdoek nog niet definitief. Er komt nog een overleg met burgemeester Manu Claes, de politie en een aantal schepenen. Na dat overleg valt de beslissing over de stoet in Zichem.

Ook in Schoonderbuken en in Scherpenheuvel zelf, wachten ze dat overleg af. “We nemen onze beslissing onmiddellijk na het overleg met het gemeentebestuur’, bevestigt mede-organisator van de stoet in Schoonderbuken Tom Staels

Ook vorig jaar al, werden de carnavalstoeten in Zichem, scherpenheuvel en Diest afgelast. In Zichem gebeurde dat niet omwille van covid-19 maar wel door het stormweer. Er werd niet meteen een nieuwe datum gevonden en even later moest dat ook niet meer want toen dook het virus op. In Scherpenheuvel was alles klaar om de stoet te laten uitgaan. De lockdown werd echter net voor het carnavalsweekend afgekondigd en de plannen voor de stoet konden meteen de schuif in. De stoet in Diest is meestal een van de laatsten van het seizoen. Op het moment dat die zou rondtrekken woedde de pandemie al volop.

Op de Keiberg en in Schoonderbuken konden de stoeten wel nog doorgaan. We tonen daarom die beelden nog even.

One comment

Geef een reactie