Duurzaam woonproject met autodeelwagen in Waanrode

Niet alleen in de steden worden momenteel duurzame en trendy woonprojecten ontwikkeld. Ook in het landelijke Waanrode start projectontwikkelaar Custombuild met een innoverend bouwproject.

Custombuild is gespecialiseerd in voor eigentijdse, duurzame nieuwbouwprojecten. Ze starten in de Boterbergstraat in Waanrode met het project Walrode. De vroegste vermelding van Waanrode dateert uit 1139 maar de naam was toen Walrode. Rode verwijst naar een gerooid of ontgonnen bos

Schuin tegenover de Sint Bartholomeuskerk, op de plaats van ontmoetingscentrum Den Torendraaier, komen twee strakke, losstaande bouwvolumes in lichte gevelsteen met een donkergrijze dakbedekking. In het eerste volume komen vijf eengezinswoningen met drie, vier of vijf slaapkamers en een privéterras annex tuin. Het tweede volume bestaat uit negen stijlvolle appartementen, drie per verdieping, met elk een privéterras en één, twee of drie slaapkamers.

In beide volumes is voldoende ondergrondse parkeerplaatsen én een deelauto voor de (buurt)bewoners.

De bewoners hebben achteraan een mooi uitzicht op een uitgestrekte groene zone die in 2022 door Regionaal Landschap Zuid-Hageland getransformeerd zal worden tot een rustgevend landschapspark. De privéterrassen en tuinen sluiten mooi aan op deze weidse vlakte, en liggen door het natuurlijke verschil hoger waardoor er voldoende privacy voor de bewoners blijft. Verder is er tussen de gebouwen veel open ruimte. Vanaf de straatkant blijft er zo een mooi zicht en een publieke doorgang naar het achtergelegen recreatiegebied.

De voorbereidende sloopwerken zullen nog in het voorjaar 2021 beginnen. Het woonproject zal – in samenwerking met het architectenbureau dbv-architecten uit Hasselt – tijdens de zomer 2023 opgeleverd worden.

Autodeelconcept en parkeerplaatsen voor zowel auto’s als fietsen

Custombuild koppelt de infrastructuur aan een autodeelconcept. De deelwagen zal vooraan op het plein ter beschikking staan.

In de ondergrondse parking van het complex zijn er achttien autostaanplaatsen waarvan twee voor andersvaliden. Voor elke eigenaar van Residentie Walrode wordt er dus een parkeerplaats voorzien. Daarnaast komen er 49 fietsenstallingen in de ondergrondse garage en een berging voor alle appartementen. Door de glooiing van het landschap in Waanrode komt de ingang van de parking boven de grond uit. De residentie ligt tegenover een publiek plein met parkeerplaatsen waardoor er extra parkeergelegenheid is voor bezoekers. Dat publieke plein wordt later nog door de gemeente heringericht.

Duurzame architectuur, ecologisch verantwoorde nieuwbouw en technologische innovatie

Het project wordt op een ecologisch verantwoorde manier gebouwd. De afwerking gebeurt met duurzame materialen en er is zuinige vloerverwarming, een perfecte isolatie, vooruitstrevende verluchtingssystemen en toekomstgerichte technische voorzieningen. Alle appartementen en woningen hebben een E30 E-peil of BEN 30. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Er wordt onder andere overal vloerverwarming voorzien die aangesloten is op warmtepompen. Een bijkomend voordeel van een BEN 30-woning is dat men als eigenaar tijdens de eerste 5 jaar 50% korting krijgt op de onroerende voorheffing.

Alle appartementen kunnen op maat, conform de wensen en behoeften van de koper, ingericht worden.

Meer info op: www.walrode.be en www.custombuild.be

Geef een reactie