Aardappelen Vanhoebroeck is ambassadeur van korte keten in Vlaams-Brabant

Schatjes met patatjes , zou je ze kunnen noemen. De twee pientere zussen Annie en Vera Vanhoebroeck uit Orsmaal (Linter) zijn de nieuwe Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant.

Hun landbouwbedrijf won het tijdens een online strijd van medelaureaten Grazense speculaas Vanvuchelen uit Geetbets, Prinsheerlijke Aardbeien uit Kapelle-op-den-Bos, Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk en landbouwbedrijf Van Haesendonck uit Zemst.

De zussen hebben ook een stevige campagne gevoerd om de wedstrijd te winnen. De voorbije paar maanden hebben de zussen zich gesmeten voor elke stem. Ze lieten flyers maken en spoorden al hun klanten aan om te stemmen.

Aardappelen Vanhoebroeck

Winnaar Korte Keten Kop 2020
Provincie Vlaams-Brabant

“Het was weer een spannende strijd! In totaal telden we bijna 3.000 unieke stemmen. Na een paar weken tekende zich een duidelijke kopgroep af, om het in wielertermen te schetsen, met Prinsheerlijke Aardbeien en Aardappelen Vanhoebroeck. Ze sloegen meteen een gat met de andere kandidaten. Naarmate de wedstrijd volgde, werd de voorsprong alleen maar groter. Na een tijdje demarreerde Vanhoebroeck en werd de voorsprong op de eerstvolgende laureaat groter en groter. Het verschil bedroeg dit jaar een paar honderd stemmen. Het verschil tussen de laureaten was nu wat groter in vergelijking met vorig jaar. Toen bedroeg het verschil nog geen tien stemmen!”

Monique Swinnen, gedeputeerde van land- en tuinbouw.

Het bedrijf is gespecialiseerd in aardappelen: Frieslanders (licht bloemig), Frieslanders Friet, Allians (vastkokend). Bij de start van het seizoen zijn er natuurlijk ook nieuwe aardappelen. Daarnaast verkopen de twee dames van het bedrijf in het seizoen ook nog aardbeien en kersen. Het bedrijf bestaat sinds 1989. In 2018 namen Vera en Annie Vanhoebroeck het bedrijf over van hun vader Michel.

Door de coronacrisis is er dit jaar geen Week van de korte keten maar de korte keten-campagne loopt gans de zomer. De provincie Vlaams-Brabant geeft die campagne sedert vorig jaar extra cachet met de verkiezing van de Korte Keten Kop. Dat is een bedrijf dat als uithangbord voor de korte keten-landbouw wordt gepromoot. Korte keten is het distributieproces waarbij voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de producent op het bord terecht komt.

Geef een reactie