Wandel door de geschiedenis van tien erfgoedsites met een Augmented reality app

Technologie kan een stevige meerwaarde opleveren voor cultuur en toerisme. Gedeputeerde voor Toerisme Monique Swinnen stelde vorige vrijdag in het begijnhof van Diest een nieuwe app voor waarmee je virtueel kan terug keren naar het verleden van een aantal bijzondere erfgoedsites of grote events.

De app laat je visueel terug kijken naar de geschiedenis van tien sites maar je krijgt ook een pak extra informatie en je leert beter kijken naar bepaalde details door middel van een quiz.

De app is bedoeld als leidraad voor een fiets- of wandeltocht van Mechelen naar Diest.

“We zijn blij dat met de app Augmented Routes ons rijke erfgoed op een innovatieve manier wordt ontsloten voor een heel breed publiek en zo een extra dimensie krijgt”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Deze app zorgt er echt voor dat een fietstocht langs de erfgoedsites tussen Mechelen en Diest een unieke ervaring wordt. Een absolute meerwaarde voor elke bezoeker die graag iets meer te weten komt over de historiek van deze erfgoedparels”.

De tocht start aan het Sportimonium in Hofstade waar je over het strand tussen de badgasten van de jaren ’30 kunt wandelen.

In de Engelenburcht in Tildonk wacht een Duitse Generaal uit de Eerste Wereldoorlog je op en je ontdekt dat er een verdwenen kloosterzuster door de gangen van dit magnifieke gebouw spookt.
Een jonge Jozef De Veuster, alias pater Damiaan, heet iedereen persoonlijk welkom in zijn geboortehuis in Tremelo.
In Werchter ervaar je de bruisende sfeer van een volle festivalweide.
In Aarschot kan je dwars door de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk kijken en van de nieuwe vredesbeiaard genieten.
In Langdorp zie je hoe de Demer boven haar oevers uitstijgt en hoog in de lucht meandert.
De app gunt de gebruiker ook een unieke kijk in de Abdij van Averbode zonder de Norbertijnen te storen in hun gebed.
Aan de Maagdentoren in Zichem speelt De Witte op de oevers van de Demer.
In het Begijnhof van Diest keer je 200 jaar terug in de tijd. Je kan er binnenkijken in een woning van een begijntje dat aan de deur op je wacht. En de citadel, die is terug klaar om de stad te verdedigen. Het kanon is geladen en je kan het stevig laten knallen.

Hoe installeer je de app

Je downloadt eerst de app Augmented Routes van Poppr.

In de app kan je kiezen voor het traject: ‘Virtueel gluren achter erfgoedmuren: Mechelen-Diest’. In de loop van de volgende maanden komen er nog meer beelden in informatie bij. De abdij van Averbode bijvoorbeeld, staat nog enkele weken in de stellingen maar als de werken afgerond zijn komen er ongetwijfeld erg mooie dronebeelden van deze schitterende site.

360° beelden online

De provincie probeert momenteel om de schoonheid van onze regio maximaal te promoten. Op de website  www.virtueelvlaamsbrabant.be  kan je een reeks historische sites binnenwandelen aan de hand van 360° foto’s. Op de foto’s staan interessante plaatsjes aangeduid die je kan aanklikken en bekijken aan de hand van scrollende beelden.

Geef een reactie