Leuven pompt 1,1 miljoen euro in lokale economie

Afgelopen vrijdag stelde het Leuvense stadsbestuur haar relanceplan voor covid-19 voor. Om de lokale handelaars financieel te ondersteunen maakte de stad in totaal 1.1 miljoen euro vrij.

Digitalisering en beleving zijn de rode draden doorheen de steunmaatregelen die de stad opstelde voor de lokale handel en horeca.

Beleving in de winkelstraten

Door de coronamaatregelen kunnen de grote evenementen in de binnenstad deze zomer niet plaatsvinden. Toch zal de stad Leuven haar winkelstraten opnieuw laten bruisen van beleving. Shoppers kunnen zich verwachten aan allerlei kleine acts, verrassingen, feestelijke decoraties en verwennerijen.  

Eerst op het programma staat het evenement Zomerbubbels, een braderie in je kot, georganiseerd door de handelsvereniging Liefst Leuven. Zomerbubbels staat voor zomerkoopjes, zowel in de fysieke als de online winkels. Fysieke shoppers kunnen zich verwachten aan mooie ballondecoraties en zeepbellenacts. Dit soort kleine acts zal je steeds vaker zien terugkeren in Leuven.

Wie met de wagen naar Leuven komt voor een dagje winkelplezier, kan op vrijdag, zaterdag en koopzondagen ook profiteren van 4 uur gratis parkeren in Parking Vaartkom. Een gratis elektrische bus brengt je naar het centrum en terug. Je hoeft geen parkeerticket te tonen. Vanaf 1 september 2020 zal ook de gratis shuttlebus vanaf Parking Wetenschapspark Arenberg opnieuw rijden.

Maar ook de handelswijken in de deelgemeenten kunnen zich verwachten aan allerhande activiteiten.  De stad voorziet hiervoor een budget van 60.000 om deze winkelbuurten nog aantrekkelijker te maken.

Om ook niet-Leuvenaars te verleiden tot een dagje of weekendje Leuven, voorziet de stad een marketingbudget van 300.000 euro. Kroon op het werk is het aantrekken van een stadsmarketeer die Leuven permanent positief in beeld moet brengen als shoppingstad en ook nieuwe winkelconcepten naar Leuven zal halen.

Online winkelen

Door te kopen in de Leuvense winkels steun je niet enkel lokale economie en maar zorg je ook mee voor leven en fijne producten in jouw buurt. Maar soms is het gewoon handig als je jouw aankopen thuis kan laten leveren. Voor zulke gelegenheden ontwikkelden de stad en Liefst Leuven tijdens deze coronacrisis de website www.webshoppeninleuven.be

Dit Leuvens online aanbod zal ook na covid-19 blijven bestaan en ze werken in Leuven verder aan een duurzaam lokaal leverplatform.”

Financiële steun

Tot slot voorziet het steunplan ook een tegemoetkoming naar ondernemers door een heleboel taksen kwijt te schelden. Zo vervallen de terrastaksen en taxistandgelden voor 2020 en wordt er voor de marktkramers  een kwartaal aan standgelden kwijtgescholden.

Daarnaast werd een budget van 620.000 euro vrijgemaakt dat in samenspraak met handel en horeca besteed zal worden aan promotie, beleving en gerichte steunmaatregelen.

Geef een reactie