Chaotische communicatie over heropening Halve Maan veroorzaakt wrevel bij Diestenaars

De chaotische communicatie over de heropening van de Halve Maan zet nogal wat kwaad bloed in Diest. Het begon vorige week al toen gedeputeerde An Schevenels en domeinbeheerder Philippe Van Diest aankondigden dat het domein vanaf 1 juli iedere dag zou openen tussen 11 uur en 18 uur. Dat werd overgenomen in nogal wat media. Een dag later vermeldde de website van de provincie Vlaams-Brabant en de Facebookpagina van het domein dat die openingsuren van 9 uur tot 20 uur zouden zijn. Ook burgemeester Christophe De Graef hield het bij die laatste versie. Vorig weekend bevestigde de gedeputeerde dat haar eerste aankondiging fout was.

Tijdens diezelfde bijeenkomst werden de tarieven uitgelegd. Die blijven wat ze al waren. Inwoners van Diest kunnen gratis binnen. Om dat mogelijk te maken betaalt het stadsbestuur van Diest een forfaitaire som per jaar aan het provinciebestuur. Die som is niet gelinkt aan het aantal inwoners dat het domein bezoekt. Inwoners van Vlaams-Brabant betalen 4 euro, alle anderen betalen 12 euro.

Om een ticketje te krijgen moeten bezoekers vanaf vorige dinsdag reserveren op de website http://www.vlaamsbrabant.be/zwemmen. Ook Diestenaren moeten dat doen. Zij krijgen dus geen prioriteit maar nu blijkt dat ze zelfs in zekere zin benadeeld worden. Al snel bleek dat het aantal gratis tickets voor Diestenaren beperkt is tot 20% van het totaal. Gedeputeerde An Schevenels beweert dat zich voor dat quotum baseert op cijfers uit het verleden. Burgemeester De Greaf werd naar eigen zeggen pas vorige maandag eenzijdig geïnformeerd over die beslissing.

Er mogen maximaal 800 bezoekers per dag binnen in de Halve Maan, dat betekent dat er iedere dag 160 Diestenaren gratis welkom zijn. Die contingentering is op voorhand nergens aangekondigd. Als de dagelijkse limiet bereikt is kunnen inwoners van Diest nog reserveren zolang er tickets beschikbaar zijn voor de gekozen dag. Ze betalen dan 4 euro, het tarief dat alle andere bezoekers in Vlaams-Brabant moeten neertellen.

Op Facebook is daar nogal wat commotie over. Een aantal mensen begrijpen de maatregel maar anderen noemen zich uiterst teleurgesteld. Anderen begrijpen de economische realiteit achter de redenering.

Er is ook een opvallend pleidooi om met dagdelen te reserveren. Momenteel kan je enkel enkel een volledige dag boeken maar veel mensen hebben voldoende aan een paar uurtjes zwemmen en zonnen. Met dagdelen zou men het aantal bezoekers structureel kunnen verhogen. Onder meer de befaamde ochtendzwemmers (de foto onderaan dateert van 2016) komen ‘s morgens een paar uurtjes zwemmen en gaan daarna naar huis. Zij zijn nu verplicht om iedere dag een ticket te reserveren dat ze maar deels consumeren.

One comment

  • Ik kom direct to the point. Zwaar ontgoocheld daar de reservatie vrijwel onmiddellijk was volgeboekt en wij de mensen die al vele jaren in Diest wonen ocharme 160 tickets krijgen toebedeeld??
    Dat het stadsbestuur hier niets aan doet is …..heb er geen woorden voor. Elk jaar ga ik bijna dagelijks zwemmen maar dit jaar hou ik het nu al voor bekeken. Deze wantoestanden drijven de bevolking in de richting van een partij die eigen Volk eerst hoog in het vaandel dragen.. .

Geef een reactie