Diest zet 26 openbare speelterreinen in orde en opent inclusieve speeltuin

Vanaf woensdag 27 mei, werden in Diest de buurtspeeltuinen terug geopend voor kinderen tot en met 12 jaar. Enkel het nieuwe skatepark moet nog even uitharden. Dat kan vanaf woensdag 3 juni gebruikt worden. Volwassen dienen op afstand te blijven, maar houden best vlakbij een oogje in het zeil.

De openbare speelruimtes zullen belangrijk zijn volgende zomer. Veel Belgen gaan die zomer in eigen land en zelfs in eigen stad doorbrengen. Daarom kregen alle buurtspeelpleintjes in Diest een extra onderhoudsbeurt.

Openbare speelterreinen kregen de nodige herstellingen

Op 26 verschillende plaatsen, verspreid in Diest en deelgemeenten, zijn openbare buurtspeeltuintjes. Een gespecialiseerd bedrijf, DMCS, zorgde de voorbije weken dat die prima in orde zijn. Ze hebben de schommels en klimnetten vervangen, plaatsten antiwortel-doeken en de zandzones werden aangevuld en proper gemaakt. Het speelklaar krijgen van de speeltuinen was voor de stad een absolute prioriteit in deze corona-tijden.

Alle speeltuintjes werden voorzien van pictogrammen over het respecteren van de afstandsregels en hoe je best je handen ontsmet voor en na het betreden van het speelterrein. Zo ben je zeker dat er mag gespeeld worden en hoe je dit veilig kan doen.

Inclusief samenspelen op een nieuw speelterrein op de Warande

Het stadsbestuur van Diest neemt ook een heel bijzonder initiatief. Er komt een inclusieve speeltuin voor kinderen met en zonder beperking. Die speeltuin wordt een nieuw project in het stadspark De Warande.

Het bestuur kijkt ook naar de toekomst. Een gespecialiseerde organisatie krijgt de opdracht om een geïntegreerd speelruimtebeleidsplan voor de stad te ontwikkelen. Dat werkinstrument vertrekt vanuit inspraak en onderzoek en op basis daarvan komen de acties voor de komende jaren helder in een plan.

“We willen zoveel mogelijk variatie in onze speelruimtes brengen, net daarom is zo’n beleidsplan belangrijk. Op die manier bieden we een zo breed mogelijk speelprogramma aan voor jong en oud, voor actieve of rustige kinderen en kinderen met een beperking. In dit plan willen we alle bestaande maar ook toekomstige speelruimtes in kaart brengen. Een inclusiviteitstoets zal hierbij een grote rol spelen”, zegt Rick Brans, schepen voor Jeugd.

Geef een reactie