Film | Werf Langenberg blijft op schema ondanks corona

Filmpje gemaakt door Freddy Ector

Bouwbedrijven die erin slagen om hun werknemers te laten werken op minimaal 1,5 meter afstand mochten hun activiteiten ook tijdens de lockdown gewoon verder zetten.

Onder meer op de Langenberg heeft aannemer Besix de werken nooit onderbroken. Dat is goed nieuws voor al wie zich in de omgeving van Diest moet verplaatsen. De werf loopt voorlopig geen vertraging op.

Besix startte midden februari met het opbreken van het oude wegdek. Dat ging vlot en de aanleg van het nieuwe tracé vordert ondertussen stevig. Een van de belangrijkste redenen om de heraanleg in te plannen was de omvorming van de twee scherpe bochten naar één meer vloeiende bocht. Dat gedeelte van het traject wordt momenteel aangelegd.

Zo’n historisch moment wil Freddy Ector uiteraard niet missen. Hij trok zijn stevige stappers en trok te voet naar de Langenberg. Dat leverde uniek beeldmateriaal op over de aanleg van het tracé.

Lees verder na de film

Naast een veel groter comfort voor het autoverkeer komen aan beide zijden van de rijbaan losliggende fietspaden van 1,75 meter breed. Aan de binnenzijde van de weg wordt dat fietspad afgeschermd met een groene rand. Aan de buitenzijde komen ribbelstroken die bestuurders waarschuwen als ze van de baan afwijken maar in de bocht komen ook beschermingswanden tussen de rijbaan en het fietspad.

10.000 bomen en planten

Om de werf van de Langenberg te kunnen realiseren zijn duizenden bomen gesneuveld. Daar is nogal wat protest tegen gekomen. Wat er rest nog rest dreigt ook te sneuvelen omdat die bomen plots veel harder bloot gesteld worden aan de wind. Er wordt nu overwogen om de heuvels opnieuw in te groenen. Onderaan tegen de rijbaan zou een grasstrook komen om het onderhoud te garanderen. Naar de bovenkant van de heuvel zouden dan zo’n 10.000 bomen en struiken worden ingeplant. Dat cijfer is echter niet absoluut bevestigd.

Afronding van de werf voorzien in maart 2021

Aannemer Besix heeft er bewust voor gekozen om de werfzone verkeersvrij te houden tot het einde van de werken. Op die manier wint men tijd. Het onderste gedeelte van de aanleg van de Langenberg, tot aan de bocht, zal midden dit jaar al klaar zijn maar de wegomlegging blijft behouden. De volledige afronding en de openstelling van de weg is voorlopig nog steeds voorzien in maart 2021.

Geef een reactie