Stadsarchief Diest gaat documenteren hoe de inwoners covid-19 crisis beleven

In het stadsarchief van Diest gaan ze documenteren welke impact de covid-19 crisis heeft gehad op de stad. Ze willen dat doen vanuit het standpunt van de inwoners. Vandaag vertrok een oproep om filmpjes, foto’s, verhalen, getuigenissen, tekeningen, gedichten, kunstwerken en ander documentatiemateriaal op te sturen! De bedoeling is dat ook toekomstige generaties een completer beeld krijgen over wat er in de stad gebeurde en leefde tijdens deze crisis.

“Ongetwijfeld zal over deze periode de volgende decennia nog vaak gesproken worden. Onze inwoners zijn getuigen op de eerste rij. Zij hebben de info die voor de volgende generaties een grote waarde zal hebben.”, zegt schepen van Erfgoed, Geert Cluckers.

Voorbeelden

Geert Cluckers geeft een paar voorbeelden van documentatie die nuttig kan zijn.

  • Hoe ziet jouw (tijdelijke) thuiskantoor eruit?
  • Heb je filmpjes van het applaus in de straat voor de zorgverleners?
  • Worden er acties om ouderen en hulpbehoevenden te helpen georganiseerd in jouw wijk?
  • Wat is de invloed van het coronavirus op jouw leven?
  • Leg jij of je kinderen een dagboek aan?

Mensen die materiaal insturen moeten wel zeker zijn dat ze in orde zijn met de GDPR-privacywetgeving. Ze moeten het ingezonden bestand zelf hebben gemaakt en de personen die er eventueel op staan moeten akkoord zijn.

Als het materiaal online beschikbaar is kan je dat insturen via de webpagina www.diest.be/archief-corona

Documentatiemateriaal dat niet online beschikbaar is kunnen pas later worden bezorgd. De maatregelen om covid-19 af te remmen laten niet toe om dat nu fysiek binnen te leveren. Bij het stadsarchief bevestigen ze dat de verzamelde gegevens enkel zullen gebruikt worden in het kader van dit project.

Geef een reactie