Aanleg erosiepoel op Groenhoef – droogste hydrologische zomerstart in 100 jaar

Een aannemer trok vorige week lange verticale sleuven in de velden van Groenhoef achter het warenhuis Lidl In Scherpenheuvel. Navraag bij schepen van Openbare Werken Nico Bergmans leert ons dat het om proefsleuven gaat in het kader van archeologisch onderzoek. Veel artefacten zijn er blijkbaar niet gevonden want de sleuven werden nog diezelfde dag dicht gegooid.

Op die site wordt later dit jaar een erosiepoel aangelegd. De woningen aan de Oude Tiensebaan in die omgeving hebben bij zware regenval veel hinder van wateroverlast. De erosiepoel vangt het wegstromende water maar ook de modder op. Het water kan daarna vertraagd afvloeien via de beek die er nu al is. De modder kan bezinken in de poel.

Hogerop op de Groenhoef werden enkele maanden geleden ook al twee hakseldammen aangelegd. Die moeten dezelfde omgeving beschermen.

Droogte afgewisseld met zware regens worden alleszins een stevige uitdaging. Professor Patrick Willems van KULeuven postte vandaag een grafiek op Twitter die aangeeft dat de start van de hydrologische zomer uitzonderlijk droog verloopt. We beleven zelfs de droogste start in 100 jaar.

Geef een reactie