Merodefestival 2020 afgelast

Er werden nogal wat gereputeerde muziekfestivals geschrapt vandaag. Onder meer Pennenzakrock gaat niet door en voor Rock Werchter houdt men formeel nog even de deur op een kier maar het is al langer duidelijk dat het festival niet kan plaats vinden van 2 tot en met 5 juli. Hoofdact Pearl Jam wachtte niet op de officiële afgelasting en cancelt zelf zijn Europese tournee.

In het Hageland zal het driedaagse wandel- en muziekevent het Merodefestival niet doorgaan. Het Merodefestival is een van de jaarlijkse hoogtepunten voor de folkcommunity. Het festival  wordt uitgesteld naar het Hemelvaartweekend van 12 tot 16 mei 2021.

Mix internationale toppers met talent van eigen bodem

Officieel is het nog steeds niet duidelijkheid welke overheidsregels zullen gelden einde mei het is wel duidelijk dat een internationale mix van artiesten in contact brengen met een publiek van bij ons niet wenselijk is.

De artiesten op de affiche van het Merodefestival komen uit Finland, Sardinië, Ierland, Schotland en zelfs eentje uit de USA. Het vervoer van hun thuisland naar het Merodegebied is niet gegarandeerd. Voor 3 van hen zijn de geboekte vluchten al geschrapt. Het Merodefestival is al jarenlang een mengeling van lokale muzikanten met internationale toppers. Dat is logistiek bijna niet op te lossen.

Promotie en organisatie onmogelijk

De ticketverkoop voor het festival startte zeer goed, maar kelderde sinds 15 maart. De periode vanaf half maart tot begin mei is dé periode waarin de promotiecampagne volop draait.  Dat is in de huidige omstandigheden niet mogelijk. De tijd om het festival op een kwaliteitsvolle manier voor te bereiden is ondertussen veel te kort geworden.

Financiële gevolgen

Financieel heeft de afgelasting zware gevolgen. Een aantal vluchten waren al geboekt en alle lay-out en drukwerk is besteld.  Door nu het festival al af te lassen blijft de schade echter behapbaar en kunnen de organisatoren het voortbestaan van het Merodefestival op lange termijn waarborgen. De kerkconcerten 2020-2021 zullen doorgaan en het festival , editie 2021 blijft ook op de agenda.

Pop-up concerten

Organisator Jochen Smets wijst wel op de schade voor technici, muzikanten of logistieke medewerkers, of voor hoteluitbaters of anderen die rechtstreeks of onrechtstreeks hun brood verdienen via het festival. Voor hen zijn het moeilijke tijden omdat er allicht een ganse reeks events voor hen geschrapt wordt.  De organisator gaat zelf proberen om die schade te beperken. Indien mogelijk komen er pop-up concerten én pop-up muzikale wandelingen met muzikanten van bij ons in het Merodegebied. Die zullen aangekondigd worden via social media (facebook.com/merodefestival) en de nieuwsbrief van de organisatie.

En ook nog… 800 liter bier 

Vorig jaar lieten de organisatoren een eigen festivalbier brouwen. Dat deden ze dit jaar opnieuw. Brouwer Bart Convents heeft ondertussen 800 liter aangeleverd van de Werner I, fris gehopte blonde pils met een alcoholpercentage van 6,5% De houdbaarheidsdatum loopt tot in 2022 maar toch bieden de organisatoren het bier online te koop aan. Op die manier proberen ze nog wat inkomsten te genereren. Er is ook nog zo’n 50 liter van de tripel van vorig jaar, houdbaar tot februari 2021.

Het bier kan gratis geleverd worden in pakketjes van 12, 24, 36 of 48 flesjes, tot 30 km rond Averbode. Woon je verder, dan komen er 7 EUR verzendingskosten bij.

Prijzen incl. btw en geleverd aan de deur:

  • 12 flesjes Werner I = 33 euro
  • 24 flesjes Werner I = 60 euro
  • 48 flesjes Werner I = 108 euro
  • Voor het bier van het festival 2019 – een stevig gehopte tripel van 8 % gelden dezelfde prijzen.

Je kan het bier bestellen op de website van het festival www.merodefestival.be

Je kan hier de foto’s van vorig jaar nog even bekijken.

Geef een reactie