Zorgrobot James laat patiënten met covid-19 onbeperkt nationaal bellen met familie

Mobile Vikings en Digitopia hebben een samenwerking opgezet om geïsoleerde patiënten in de Vlaamse ziekenhuizen toch de mogelijkheid te geven om rechtstreeks te communiceren met hun familie en vrienden.

Door de COVID-19 epidemie worden veel patiënten in ziekenhuizen letterlijk afgesloten van enige communicatie met familie en vrienden. Met zorgrobot James wordt daarvoor een oplossing geboden. James is een robot die autonoom de kamer van een patiënt kan binnengaan om zo een videogesprek tussen de patiënt en het verplegend personeel mogelijk te maken. Zo wordt het contact met de patiënt tot een minimum herleid en wordt er tegelijkertijd bespaard op beschermende kledij. Vanaf vandaag worden de mogelijkheden van James uitgebreid: het verplegend personeel kan via James voortaan ook een extern videogesprek opzetten, met familie, vrienden of bijvoorbeeld de behandelende arts van de patiënt.

“We merken dat in deze hedendaagse geconnecteerde wereld toch nog veel patiënten geen beroep kunnen doen op eigen communicatiemiddelen”, zegt Jan Bussels, CEO van Digitopia. “Door het inzetten van nieuwe technologieën, zoals deze zorgrobots, slagen wij erin om iedereen de kans te geven om zich te verbinden met familie en geliefden.“

Digitopia uit Schilde verzorgt niet alleen de technologische opzet van elke zorgrobot op de verschillende afdelingen, maar voorziet ook in een opleiding voor de verpleegkundigen om er vlot mee te leren werken.

Mobile Vikings van zijn kant zorgt dan weer voor een optimale 4G-netwerkverbinding om de videogesprekken mogelijk te maken. Het blijkt namelijk niet altijd even evident om robot James te connecteren met de goed beveiligde wifi-netwerken in de ziekenhuizen. Door het opzetten van een apart netwerk via een extra 4G-modem wordt dit probleem gemakkelijk verholpen.

“Natuurlijk waren we onmiddellijk enthousiast over dit initiatief”, zegt Bart De Groote, CEO van Mobile Vikings, “Mensen verbinden zit in het dna van Mobile Vikings, dus we dragen graag bij op elke mogelijke manier. Zorgeloos kunnen communiceren is in de huidige omstandigheden levensnoodzakelijk voor iedereen. Precies daarom laten we ook al onze gebruikers onbeperkt nationaal bellen momenteel.”

Er is al een zorgrobot operationeel in het Sint-Dimpnaziekenhuis in Geel, eentje in het ZNA Middelheim en 4 in het UZA. Digitopia installeert in de loop van de volgende dagen nog 10 James zorgrobotten in verschillende andere ziekenhuizen. Mobile Vikings stelt per zorgrobot een onbeperkt 4G-data-abonnement ter beschikking.

Geef een reactie