Ex-wielerprof Roger Baens overleden

Ex-profwielrenner Roger Baens is op 26 maart op 86-jarige leeftijd overleden in het WZC St.-Jozef in Rillaar. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden naar aanleiding van uitbraak van covid-19, vindt de uitvaart plaats in beperkte kring. Dat zal gebeuren op dinsdag 31 maart 2020.

Roger Baens bouwde een erg verdienstelijke carrière uit als profwielrenner. Hij won onder meer drie etappes in de Vuelta en won ook een ploegentijdrit in de Tour de France als lid van het bekende Faema-team van Rik Van Looy.

Roger Baens heeft een uitzonderlijk palmares met nogal wat overwinningen in Belgische koersen. Maar ook internationaal presteerde hij sterk. Vooral in de Vuelta kwamen zijn kwaliteiten sterk tot uiting.

Een kort overzicht van zijn belangrijkste uitslagen als onafhankelijke  en als prof:

 • In 1955: Belgisch kampioenschap op de weg en eerste in tweede etappe Ronde van België
 • In 1957: tweede in negende etappe Ronde van Spanje en 1eerste in vijftiende etappe Ronde van Spanje.
 • In 1958: eerste in derde etappe van de Ronde van België en eerste in Ronde van Limburg
 • In 1959: eerste in eerste etappe van Dwars door Vlaanderen en ook winnaar van het eindklassement. Roger werd in dat jaar ook tweede in eerste etappe deel van de Vuelta, derde in derde etappe en tweede in de vijfde etappe. Hij won in dat jaar ook onder meer de Ronde van Brabant. 1e in Ronde van Brabant,
 • In 1960: eerste in de eerste etappe van de Ronde van Nederland en ook tweede in het eindklassement.
 • In 1961: eerste in de tweede etappe van de Ronde van Nederland. Hij werd dat jaar ook tweede inde GP van Denain.  
 • In 1962: derde in het eindklassement van de Ronde van Duitsland. In dat jaar won Roger de ploegentijdrit in de Tour de France, samen met  Rik Van Looy, Armand Desmet, Marcel Ongenae, Joseph Planckaert, Willy Schroeders, Edgard Sorgeloos, Guillaume Van Tongerloo, Piet Van Est  en Huub Zilverberg
 • In 1963: eerste in negende  en de veertiende etappe van de Vuelta. Roger werd ook tweede in de tweede etappe van de Midi-Libre

Zijn volledige palmares kan je lezen op De Wielersite

One comment

 • Helsen alfons

  Had heel graag een herinnerings prentje gekregen ik heb ook gekoerst in 65 en 66 dank u vriendelijk Helsen park ter Heide 49 3271 averbode

Geef een reactie