Ook Scherpenheuvel-Zichem verbiedt events tot 15 mei maar gaat verder dan Diest

Burgemeester van Diest Christophe De Graef vaardigde vandaag een burgemeestersbesluit uit om alle evenementen, die in gebouwen van de stad zouden doorgaan, tot en met 15 mei te verbieden. Ook burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes neemt een gelijkaardige maatregel maar Manu Claes gaat nog iets verder in zijn formulering. Hij hanteert dezelfde opsomming voor de aard van evenementen die afgelast worden maar bij de locaties formuleert hij, naast stadsgebouwen, ook stadsterreinen en –domeinen. Het gaat in Scherpenheuvel-Zichem over evenementen georganiseerd door de stad en Den Egger, maar ook door privépersonen, rechtspersonen en verenigingen.

De uitbreiding die Manu Claes formuleert zal allicht zonder voorwerp zijn als de federale regering haar verbod op evenementen ook verlengt maar toch kan ze belangrijk zijn. Voorlopig zijn alle evenementen met publiek en samenscholingen door een ministerieel besluit van de federale regering verboden tot en met 5 april. Geen mens die eraan twijfelt dat er een verlenging van de maatregelen komt maar die zou minder streng of korter kunnen zijn. In zo’n geval zijn in Diest enkel de gebouwen gevat en niet de sportterreinen en speelpleintjes bijvoorbeeld. Diest is bijvoorbeeld eigenaar van de citadel. De gebouwen van de citadel zijn gevat door het burgemeestersbesluit maar de terreinen er rond niet.

Het verbod dat Scherpenheuvel-Zichem uitvaardigt heeft verstrekkende gevolgen. De toegangsweg naar de basiliek bijvoorbeeld, is eigendom van de stad. Die valt dus onder het verbod voor terreinen en domeinen. Dat betekent dat de bedevaartactiviteiten al minstens tot en met 15 mei de facto wordt stil gelegd. De traditionele opening van het bedevaartseizoen maar ook evenementen zoals De Grote Trek vallen in die periode.

Geef een reactie