Diest Zorgt is succes en verbreedt werking met onlineshoppingportaal

In een aantal steden en gemeenten werden vorige week online hulpplatformen opgestart waar een match gemaakt wordt tussen mensen die hulp nodig hebben door de coronacrisis en mensen die hulp willen bieden.

In Diest nam schepen Monique De Dobbeleer het initiatief om Diest Zorgt op te starten. Dat werd snel een succes. De werking van Diest Zorgt wordt nu ook veel breder uitgebouwd. Niet enkel mensen met een specifieke vraag kunnen er terecht, ook het AZ Diest, de dienst preventie en de medische sector in het algemeen gaan het platform inschakelen. Er komt ook een onlineshoppingportaal.

Aantal meldingen stijgt snel

Diest Zorgt tikte vorig weekend af op 78 aanmeldingen. 66 mensen wilden hulp bieden en 12 vroegen hulp. Voor 11 mensen is dat ondertussen ook al concreet geregeld. Er zijn vrijwilligers die boodschappen doen en naar de apotheek gaan, huisdieren uitlaten of opvangen en via de telefoon of een videochat de eenzaamheid wat verzachten.

De werking is erg eenvoudig. Wie zich aanmeldt als hulpverlener geeft aan wat hij of zij wil doen. Je krijgt een bevestigingsemail en daarna gaat het team van Diest Zorgt je aanbod matchen met de concrete vragen voor hulp. Wie hulp nodig heeft doet net hetzelfde, aanmelden, aangeven wat je nodig hebt en wachten op een match.

Nieuwe vormen van hulpverlening

Het platform blijft ook groeien. Er komen extra vormen van hulpverlening. Je kan bijvoorbeeld ook hulp vragen om de hond uit te laten en huisdieren van mensen die in het ziekenhuis verblijven kan je tijdelijk bij je thuis opvangen.

Omdat corona naar zijn piek evolueert, wordt de werking van het platform verder uitgebreid. De dienst preventie krijgt er allerlei bekommernissen bij. Op de parking van het AZ Diest is bijvoorbeeld parkeerbegeleiding nodig. Daar worden vrijwilligers voor ingeschakeld.

Het AZ maar ook de thuisverplegers, hebben nog steeds een tekort aan mondmaskers. Er zijn drie vrijwilligers bezig om die te naaien maar dat moeten er veel meer worden. Op federaal niveau werkt men ook aan een reserve van mensen met medische kennis die kunnen ingeschakeld worden als het nodig is. Ook daarvoor kan je via het platform aanmelden.

Aanmelden doe je via www.diest.be/diest-zorgt

Portaal voor webshops

Het luik “Afhaalmaaltijden” van het platform krijgt ondertussen een veel bredere invulling dan wat de naam laat vermoeden. Het platform wordt gekoppeld aan de website Shoppen in Diest van Diest Handelt. Daar is een commercieel portaal gebouwd met drie luiken.

Je kan een cadeaubon kopen bij een Diestse handelaar. Alle aankopen worden digitaal geregistreerd. Klanten betalen meteen en kunnen later, als de shops weer open mogen, aankopen doen met hun digitale code. De lokale handelaars krijgen het bedrag onmiddellijk na de betaling ervan.

Er is ook een tab met webadressen van handelaars en restaurants waar je eten kan afhalen. De derde tab verzamelt alle handelaars die een eigen webshop hebben. Je kan vanuit het portaal doorklikken naar die webshops.

Je kan het online portaal vinden op www.shoppenindiest.be 

Geef een reactie