Deken van Hilst legt uit hoe hij de as voor de kruisjes op aswoensdag maakt

Foto en filmpje copyright Kerknet

Het is aswoensdag vandaag. De traditie om dan een askruisje te halen, leeft misschien niet meer zo nadrukkelijk maar de betekenis van het symbool en ook de manier waarop dat as gemaakt wordt blijft boeiend.

Pastoor-deken Luc Van Hilst legde vorige maandag de manier waarop hij de as maakt uit. Hij had het weer niet aan zijn kant maar de basiliek heeft altijd wel een geschikt hoekje om toch aan de slag te kunnen. Tot onze grote verbazing gebruikt deken Van Hilst miswijn bij de aanmaak. Hij legt het in dit filmpje zelf uit.

Op Kerknet vinden we ook de uitleg over de symboliek. As heeft een reinigende kracht. Denk maar aan koperlampen, zwartgeblakerde kookpotten of kachelraampjes die gepoetst worden met as. Het askruisje is dan ook een verlangen om zuiver te worden.

Zo doods als as op het eerste gezicht lijkt, zo veel leven kan ze voortbrengen, want as maakt de bodem vruchtbaar. Kijk maar naar het nieuwe leven na de verwoestende bosbranden in Australië. Op die manier roept het askruisje ook op om een leven te leiden dat echte vruchten draagt.

Omdat christenen hun inspiratie voor dat nieuwe leven uit het evangelie en dus bij Jezus halen, krijgt de as op hun voorhoofd de vorm van een kruisje. De as is overigens gemaakt van palmtakken uit de Palmzondagviering van het jaar voordien. Palmzondag, begin van de lijdensweek, die eindigt aan het kruis en uitmondt in de verrijzenis. Zo is Aswoensdag een rijk symbolisch begin van de veertigdagentijd, een sterke tijd voor christenen om hun leven te modelleren naar dat van Jezus.

Geef een reactie