Twee sites van AZ Diest worden één campus op Verversgracht

De zorgcampus in Diest lijkt snel realiteit te gaan worden. Dat blijkt uit een notitie op de facebookpagina van DDS-Diest. Het Algemeen Ziekenhuis (AZ) van Diest ligt nu nog verspreid over twee locaties in de stad, deels in de Hasseltsestraat, deels tussen de Michel Theysstraat en de Statiestraat. De gebouwen in de Hasseltsestraat zijn echter sterk verouderd. Voor de diensten die daar momenteel actief zijn komt er een nieuwbouw op de site Verversgracht. Dat is achter het huidige ziekenhuis in de Michel Theysstraat. Als de toekenning van de subsidiering en de bouwvergunningen normaal verlopen, kan dat nieuwe ziekenhuisgebouw al operationeel zijn in 2023. In een tweede fase zal dan het huidige ziekenhuis in de Michel Theysstraat aangepakt worden.

Niet op citadel

De ontkoppeling van die twee fases is een van de redenen waarom het nieuwe ziekenhuis niet op de citadel zal gebouwd worden. Maar een veel belangrijker overweging is de moeilijke toegankelijkheid van de citadel voor bezoekers, leveranciers, hulpdiensten en De Lijn. De inplanting op de citadel zou ook veel duurder uitvallen, precies omwille van de specifieke ligging.

Het algemeen ziekenhuis in Diest zal dus evolueren naar één regionale zorgcampus. Dat laat meteen ook toe om het zorgaanbod beter op elkaar af te stemmen en een efficiëntere organisatie te implementeren.

Belangrijke werkgever

Het AZ zorgt voor ongeveer 625 jobs. Dat zijn ongeveer 500 voltijdse equivalenten. Het is daarmee een van de belangrijkste werkgevers in de regio. Er waren vorig jaar meer dan 19.000 spoedopnames, 10.000 opnames en 94.000 raadplegingen. Op de zorgsite zullen niet enkel ziekenhuisfaciliteiten komen. Aanverwante diensten zoals kinesitherapie, orthopedische hulp of logopedie kunnen er ook uitgebouwd worden.

Groene healing environment

Bij de bouw van de zorgcampus wordt een opvallend groen accent gelegd. De campus wordt geïntegreerd in de landelijke omgeving van de Demer, park Cerckel, en een Engelse tuin nabij de site. De bezetting van het terrein bedraagt maximaal 60% en er komt een groenplan voor de site.

De zorgcampus wordt opgevat als een model voor het concept “healing environment”. Dat concept maakt internationaal nogal wat opwachting. Men gaat ervan uit dat niet enkel de zorg moet bijdragen aan de genezing van de patient maar het concept van het ziekenhuis zelf en de directe omgeving moeten het herstel helpen bevorderen.

De zorgcampus heeft een relatief laag bouwvolume (max. 4 tot 5 bouwlagen) en sluit zo aan op het eerder kleinschalig stedelijk weefsel van de stad. Er komt een ondergrondse parking onder de campus.

Linkerkant : Fase 1 – Rechterkant: Fase 2

Geef een reactie