De nieuwe koning van de Lustige Hanekappers op Keiberg is 22 jaar jong

De Lustige Hanekappers van de Keiberg koesteren een traditie die ondertussen een paar eeuwen oud is. Anno 1870 staat er op de badge van hun vereniging. Dat is dus een geschiedenis van exact 250 jaar oud. Niet dat iemand dat blijkbaar een belangrijke mijlpaal vond. Er wordt ieder jaar stevig gefeest en blijkbaar gaan ze er bij de Hanekappers lustig van uit dat steviger niet meer kan.

Op zaterdagmiddag trekken ze rond door de deelgemeente. De carnavalstoet begint in het clublokaal en eindigt daar ook. Er is namelijk maar één café op Keiberg. Gelukkig staan er ongeveer halverwege de rondtrek, koele pinten klaar in de kantine van voetbalclub SNA Keiberg. Een carnavalsmens moet uiteraard op tijd wat energie kunnen tanken.

De hanekap

De carnavalstoet eindigt allicht al 250 jaar met een echte hanekap. Het beest is uiteraard op voorhand vakkundig en pijnloos uit het leven gedwongen maar de leden van de carnavalsvereniging mogen proberen om het hoofd er ook effectief af te kappen. Wie daarin slaagt mag zich een jaar lang koning van de Hanekappers noemen.

De haan wordt zedig begraven en enkel de keel blijft bloot. Uiteraard worden er op zo’n dag wel wat pinten gedronken. Ondank de raadgevingen van het publiek slaat niet iedereen erg secuur en het kan dus wel even duren tot die koning bekend is. Als het te donker en te koud wordt, komt er al eens een kort conclaaf tussen de bestuursleden en vaak levert dat een ervaren lid op die met vaste hand de keel van de haan kapt. Die wordt dan koning en kiest een kapitein.

Twee youngsters aan de macht

Dit jaar liep het anders. De Hanekappers hebben de laatste jaren erg veel leden bijgewonnen en daar zit nogal wat jeugd tussen. Twee van die youngsters zitten ook in het bestuur van de carnavalsvereniging en ze deden zaterdag ook mee aan de kapping.

De 22-jarige Jarne Cuypers hakte met zijn eerste stevige uithaal de kop van de haan af en werd daarmee een jaar lang de nieuwe koning van de Lustige Hanekappers. Hij koos zijn makker Jochen Verbiest als kapitein. Vanaf zondag zitten dus twee jonge twintigers met de karmijnrode mantels op de praalwagen van de Lustige Hanekappers. De jeugd neemt het over op Keiberg.

Geef een reactie