Vlaams Belang wil para’s uit Schaffen in de straten van Diest laten patrouilleren

Het was vorige maandag toch even schrikken tijdens de gemeenteraad in Diest. Raadslid voor Vlaams Belang Linda Wouters liet verstaan dat de situatie helemaal uit de hand loopt in de Demerstad.

Het oppositieraadslid begon haar interpellatie nog redelijk bedaard door te verwijzen naar de akkefietjes die zich af en toe voordoen in de wijk van Poelske. Ze schakelde echter meteen een versnelling hoger. Raadslid Wouters greep de molotovcocktail die een paar weken geleden aan de Halve Maan naar een eetkraam werd gegooid, aan om Diest bijna als oorlogsgebied af te schilderen. Volgens haar stijgt de criminaliteit sterk en het raadslid deed subtiel een link veronderstellen met de allochtone jongeren die naar Diest afzakken.

Oorlogsreporter

Linda Wouters voelde zich tijdens deze interpellatie duidelijk ook een beetje Rudy Vranckx. Ze werd namelijk permanent gefilmd tijdens haar keurig gearticuleerde speech. Een beetje oorlogsreporter dus, weliswaar zonder de Arafatsjaal die Rudy Vranckx al eens wil omhangen. Dat zou niet passen bij het aanklagen van zoveel anarchie.

Raadslid Wouters vroeg het bestuur om met de burgers te gaan praten. Die zouden zich namelijk structureel onveilig voelen. Ze wil ook meer blauw op straat in de strijd tegen vandalisme en criminaliteit. De aangekondigde inzet van buurtwerkers vindt Linda Wouters duidelijk ondermaats. Ze vroeg zich openlijk af wat daar de meerwaarde van is en hoe men hun prestaties gaat meten.

Para’s uit Schaffen

Ze kwam echter zelf met een doortastend alternatief. Toen de para’s nog door de straten van Diest liepen, was er volgens Linda Wouters een veel groter gevoel van veiligheid. Dus is het simpel volgens haar. We hebben nog steeds rode baretten in Schaffen. Die kunnen we bij wijze van spreken in een Unimog laden om ze te droppen in het centrum van Diest.

Het raadslid had duidelijk haar research onvoldoende gedaan. Anders zou ze geweten hebben dat de militairen in Schaffen een zeer duidelijke opdracht hebben en die heeft niks met ordehandhaving te maken. Bijna alle para’s in Schaffen zijn gespecialiseerd in droppings van mensen en materiaal. De operationale gevechtseenheden van het regiment zijn in Tielen en in Flawinne gelegerd. Tenzij ze natuurlijk het peloton Pathfinders bedoelde dat in relatieve anonimiteit in Schaffen huist. Die eenheid bereidt het terrein voor waar de Special Forces later een opdracht uitvoeren. We nemen aan dat de situatie in Diest niet naar dat niveau dreigt te escaleren.

Verkeerd beeld van veiligheid

Burgemeester De Graef kon zijn stijgende verbazing maar nauwelijks verbergen bij de tussenkomst van het raadslid van Vlaams Belang. “U hebt een totaal verkeerd beeld van veiligheid”, zei Christophe De Graef. De burgemeester vroeg zich af waar Linda Wouters haar cijfers vandaan had en hij verduidelijkte dat de criminaliteitscijfers in Diest net sterk dalen. Hij illustreerde ook dat de politiezone Demerdal wel degelijk zwaar inzet op de aanpak van criminaliteit. De burgemeester verwees naar de jongerenbende die recent werd opgepakt en die een lange reeks diefstallen pleegde, de bende hangjongeren die opgepakt werd in park Cerckel en de inspanning die de politie doet in en rond provinciaal domein Halve Maan. Christophe De Graef haalde fijntje aan dat die bendes allemaal uit autochtonen bestaan. Hij verduidelijkte ook dat de politiezone Demerdal sterk heeft geïnvesteerd in de uitbouw van een sterke recherche en vaak anoniem, en dus niet in blauw, optreedt.

4 comments

 • Jenny ‘Twix’ Jones

  Drama! Laat ze maar eens komen logeren in de wijk van Poelske, dan gaat ze meteen zien wie de relschoppers zijn (als er dan al rel geschopt wordt) 😉

  • Haar kogelvrije helm opzet en de veters van haar legerboots aantrekt.

   • Jenny ‘Twix’ Jones

    Wij wonen hier nu zo’n 9 jaar en de enige die wij ambras hebben zien en horen maken waren géén allochtonen. Waarmee ik niet wil zeggen dat de autochtone burgers allemaal heiligen zijn. Maar para’s in de straten vind ik toch iets te ver gaan. Lijkt er eerder op dat ze de bevolking een onveiligheidsgevoel probeert aan te praten …

 • Aan de heer burgervader van Diest. Jullie vergeten. Wel vlug hoor elk jaar als het verlof is en als de anechtonen afzakken naar de halve maal zijn. Er altijd problemen. Er word wel wat meer toezicht gehouden. Maar zoals altijd nog niet genoeg. Wanneer gaan jullie eens Kordaat optreden en die telke maal maar naar diest komen. Voor onrust te stoken. Aan banden. Leggen. Zoals. Die problemen. Maken. De halve maan niet meer binnen mogen. En dat met foto s van hun. In trein stations. Bussen. En aan de halve maan zelf. Dan weten ze wel bij het zien. Dat ze niet binnen. Mogen. De andere zich wel gaan. Gedragen. Laat ons hopen. En geef ze geld boetes Gericht aan de ouders. En. Geen werkstraf. Want daar lachen. Ze mee. En militairen in diest dat zou ook eens goed zijn. Mischien word het dan wel veiliger in diest en omstreken. En de bevolking zou wat geruster zijn. Vroeger als de para s nog in diest waren was het wel rustiger maar nu. Ze doen. Maar op nu. En. Nog iets burgemeester je had belooft dat je de citadel. Ging laten. In al zijn glorie. Maar ik kon lezen dat je de hindernis piste hebt laten verdwijnen en dat je er een park wil laten bouwen. Hoe lang gaat het duren vooraleer daar weer drugs gaat verhandeld worden. Zoals aan het oude voetbalveld aan de molen. In schaffen. Laat blauw daar maar eens meer op kontrole gaan en aan het station. Op de parkings. Zo dat was het vanwege een wakkere burger

Geef een reactie