Brandweer Scherpenheuvel ingesloten door vallende Corsicaanse dennen

Foto Niki Decock

Er mag geen windje opsteken tegenwoordig, of we krijgen wel een kleurencode om de oren gesmeerd. Twee weekends geleden werd storm Ciara oranje ingekleurd. Een windveld dus, dat veel schade zou aanrichten. Dat bleek nogal mee te vallen en de kleurgevers gaven nadien toe dat die codering misschien iets te fel was. Storm Dennis kreeg dan weer geel mee maar die windbuil haalde toch stevig uit.

Bij brandweerpost Scherpenheuvel stuurden ze al heel vroeg een ploeg de baan op die vooral bezig bleven met takken ruimen en dakpannen herstellen. In de vooravond was het wel even schrikken voor de brandweermensen. Op de Averbodeweg was een Corsicaanse den gesneuveld en die blokkeerde de volledige rijweg. Toen de interventieploeg bezig was met de ruiming, kwam vlak achter hen nog een tweede exemplaar van die boomsoort naar beneden. De bomen rukten ook de elektriciteitsdraden af waardoor de ganse buurt zonder stroom kwam te zitten.

Burgemeester Manu Claes besliste om de Averbodeweg af te sluiten tot maandagochtend. Dat had meteen ook gevolgen voor Afspanning Den Eyck. Niet alleen het verkeer kon niet meer door maar zonder elektriciteit kon de keuken niet werken. De laatste klanten kregen een romantisch sfeertje als compensatie. De uitbaters staken kaarsen aan en lieten het haardvuur nog wat steviger knetteren.

De weergoeroe’s kondigen voor volgend weekend opnieuw zware wind aan. Op de weerkaarten is nog niks te merken maar de potentiële stormen kregen wel al een naam. Ellen en Francis heten ze. Hopelijk groeien deze fenomenen niet uit tot een effectieve storm want dat zou dan impact kunnen hebben op de eerste carnavalstoeten op Keiberg en in Zichem. Vorig jaar moest burgemeester Claes de carnavalstoet in Schoonderbuken al afgelasten omwille van het noodweer.

Geef een reactie