Diaken Stan Vanuytrecht uit Diest stopt met zijn job als kluizenaar in Oostenrijk

Kopfoto Kerknet

Diaken Stan Vanuytrecht uit Diest stopt met zijn job als kluizenaar in het Oostenrijkse dorpje Saalfelden. Hij komt terug naar België en start op 61-jarige leeftijd met priesterstudies.

Vacature voor kluizenaar

Drie jaar geleden was er grote ongerustheid in het Oostenrijkse bergdorpje Saalfelden. Al drie eeuwen waakte een kluizenaar in een eenzame berghut over het dorp. De man die het in 2016 overnam gaf er echter al snel de brui aan. Burgemeester Erich Rohrmoser schreef een vacature uit: kluizenaar gezocht.

Er liepen een paar tientallen sollicitaties binnen en een ervan kwam van de Diestse diaken Stan Vanuytrecht. Zijn kandidatuur maakte duidelijk indruk en Stan kreeg de job. Dat had onder meer met zijn persoonlijkheid te maken maar zijn uiterlijk zal ook geholpen hebben. Stan ziet er namelijk ook uit als een kluizenaar.

Van de lente tot de herfst verblijft Stan al drie jaar lang in zijn hut op de berg. Niet dat hij daar alleen zit. In de zomermaanden krijgt Stan tot 150 bezoekers aan de deur. Die komen om te praten, samen te bidden of gewoon om even dag te zeggen. In de winter komt diaken Stan terug naar België. Hij verblijft dan bij zijn familie.

Gezondheidsproblemen

Maar aan dat inspirerende leven komt nu een einde. Stan Vanuytrecht heeft het gemeentebestuur van Saalfelden gemeld dat hij er om gezondheidsredenen mee stopt.

Diaken Vanuytrecht wil in België priesterstudies beginnen. Hij dankt iedereen voor de ‘wonderbaarlijke tijd bij de mensen in Saalfelden’. De gemeente is meteen met een nieuwe selectieprocedure begonnen. De nieuwe kandidaat mag in april al naar de berghut vertrekken.

2 comments

Geef een reactie