Opvangcentrum Zozimus in Bekkevoort sluit ten laatste woensdag 12 februari

Op 6 januari opende in Bekkevoort, overigens totaal onverwacht, een zeer tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. Maximaal 120 mensen zouden een paar weken verblijven in een soort omgebouwde hangar waar in principe jeugdgroepen hun kamp maken. De Zozimus, want zo heet het complex, zou ten laatste sluiten op 13 februari.

Die toch wel zeer strakke deadline heeft Fedasil, die de opvang van asielzoekers in België organiseert, ook gehaald. Vanaf maandag 10 februari vertrekken de eerste groepen naar een ander opvangcentrum. Woensdag 12 februari zijn de laatste gasten weg. Vorige vrijdag was er een afscheidsfeestje voor de vrijwilligers en de buurtbewoners. Veerle Rumen die het initiatief coördineerde, bevestigde dat alles zonder al te veel problemen is verlopen.

De inrichting van Zozimus was nodig omdat de meeste opvangstructuren in België einde vorig jaar een bezettingsgraad van 100% bereikt of overschreden hadden. Er was tijd nodig om de capaciteit van de bestaande centra op te hogen en de geplande bijkomende centra te installeren. De instroom in de opvangstructuren ligt al een jaar hoger dan de uitstroom.

Het opvangnetwerk van Fedasil bestond op dat moment uit 25.100 plaatsen, tegenover 21.000 begin 2019.

  • Fedasil opende ondertussen nieuwe centra in Spa (116 plaatsen), Zoutleeuw (150 plaatsen) en Gent (250 plaatsen). Ook in Theux (camping Polleur, 290 plaatsen) ging een nieuw centrum open.
  • Rode Kruis Vlaanderen bereidt de opening voor van twee sites in Bilzen (140 plaatsen) en Beveren-Waas (150 plaatsen). Andere pistes worden nog bestudeerd.
  • Fedasil installeert daarnaast tenten in verschillende centra (ongeveer 300 plaatsen) en ze plaatsten prefabgebouwen voor ongeveer 400 personen.

Geef een reactie