De bib van Diest komt aan huis en heeft oplossingen voor mensen met een leesbeperking

Senioren, zieken, slechtzienden of mensen met een beperking die niet zelfstandig naar de bibliotheek kunnen, krijgen in Diest een bibliotheekservice aan huis! De bib heeft ook oplossingen voor mensen met een leesbeperking.

Bib aan huis?

De bibliotheek van Diest is erg populair maar niet iedereen geraakt er. Mensen die slecht te been of ziek zijn, kunnen voortaan gebruik maken van een bibliotheekservice aan huis.  Een medewerker van de bibliotheek komt langs en noteert wat de persoon in kwestie graag leest. De gevraagde boeken worden geleverd en de gelezen boeken afgehaald aan huis. De bibliotheek heeft een uitgebreid aanbod aan gewone boeken. Maar ook voor mensen met een leesbeperking zijn er verschillende initiatieven. 

Groteletterboeken, luisterboeken en Daisy-boeken

Er zijn groteletterboeken, luisterboeken en 300 Daisy-boeken. Die kan je samen met een Daisy-speler ontlenen. 
Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Het grote voordeel daarvan is dat je zo’n ‘boek’ kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enzomeer.

Met een Daisy-speler behoud je alle voordelen van de Daisy-structuur en bovendien onthoudt het toestel van verschillende boeken door elkaar waar u het laatst gebleven bent. Daisy-boeken kan je ook afspelen op je computer met aangepaste software (gratis verkrijgbaar bij Luisterpuntbibliotheek en gratis te downloaden – Engelstalige website) en op je MP3-speler (maar dan geniet je niet van de navigatiemogelijkheden). Om gebruik te maken van een Daisy-speler moet je lid zijn van luisterpunt.be en van de bibliotheek van Diest.  Je hebt ook een attest of van verklaring op eer nodig dat je een leesbeperking hebt.

Praktisch

Het uitlenen van boeken en de thuisbezorging zijn volledig gratis. Wil je van deze dienst gebruik maken? Neem dan telefonisch contact op via 013/32 69 30 en vraag naar Hilde of mail naar hilde.verbeeck@diest.be.

Geef een reactie