Stort onder nieuwe parking Basiliek opent interessante mogelijkheden

De heraanleg van de parking achter de basiliek heeft een paar onverwachte bijkomende voordelen. Bij de controle van de ondergrond waar de werken plaats vinden is gebleken dat een gedeelte van de zone als stort werd gebruikt in het verleden. Gelukkig gaat het niet om chemische vervuiling maar om een zogenaamde code 311, dat staat voor baksteenpuin.

De zone waar dat puin zich bevindt kan je zien op de driehoek die op het plannetje onderaan werd getekend. Wie vertrouwd is met de site weet dat daar momenteel Italiaanse populieren staan. Die worden deze week nog gezaagd. De zone wordt deels afgegraven maar het aanwezige puin blijft ook deels liggen als fundering voor de nieuwe overloopparking.

Dubbel voordeel

De afgraving heeft een dubbel voordeel. Een belangrijk deel van het stort verdwijnt waardoor de bodemkwaliteit verhoogt. Er komen nieuwe inlandse bomen en struiken en die hebben dus meer kansen. Maar ook de zogenaamde bult verdwijnt waardoor het zicht op de basiliek mooier wordt.

Het plannetje maakt meteen ook het principe van de parking duidelijk. In eerste instantie wordt het bovenliggend gedeelte waar momenteel al parking is, gebruikt. In drukke periodes zoals de meimaand, Pinksteren en half oogst, wordt ook de zogenaamde overloopparking ingeschakeld. De aanleg van de nieuwe parking Spordel zal ook afgerond zijn voor het begin van het bedevaartseizoen.

Geef een reactie