Werken heraanleg parking basiliek starten deze week

Deze week start de heraanleg van de parking en de omgeving achter de basiliek van Scherpenheuvel. Gedurende een jaar wordt er gewerkt aan de realisatie van  parkeergelegenheid voor bezoekers van Scherpenheuvel en het gebied de Merode. Het einde van de werken is voorzien in november 2020.

Ontwikkeling van poort Scherpenheuvel

Scherpenheuvel trekt veel bezoekers aan. Om iedereen in comfortabele omstandigheden te kunnen ontvangen, zijn werken aan de huidige parking noodzakelijk. De parking en de omgeving achter de basiliek hebben een belangrijke onthaalfunctie. Een kwalitatieve inrichting en duidelijke en voldoende informatie zijn er absoluut nodig. Er komen ook meer parkeerplaatsen met een extra  parking aan de overkant van de toegangsweg naar de huidige parking (Spordel). Beide parkings worden landschappelijk ingepast in de omgeving. Op de gerenoveerde parking zal er plaats zijn voor 130 wagens. De nieuwe parking biedt plaats voor 50 wagens. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in waterdoorlatende betonstraatstenen en het water wordt lokaal gebufferd, wat in het veranderende klimaat erosie en verdroging helpt voorkomen.

Het landschap achter de huidige parking wordt hersteld volgens het historisch heuvelprofiel en kan bij grote drukte tijdens de Mariamaand ook dienen als overloopparking. De kaprijpe Italiaanse populieren worden verwijderd en nieuwe, streekeigen heesters en bomen worden aangeplant. Het historische stort wordt afgegraven.
De werken nemen ongeveer een jaar in beslag. Om overlast te voorkomen in de drukke meimaand, wordt er tijdelijk extra parkeermogelijkheid voorzien.

Timing van de werken

De nieuwe parking aan de overkant van het Spordel wordt eerst gerealiseerd. Dat gebeurt in de periode van 3 februari 2020 tot 15 april 2020. De aannemer start tegelijk met het rooien van de bomen op de grote parking. De inrichtingswerken aan de grote parking beginnen na 15 augustus 2020.  Het einde van de werken is gepland in november 2020.

Voor de realisatie van de parkings, werd een budget voorzien van 772.437 euro. Daarvan wordt 540.706 euro bijgedragen vanuit de Vlaamse subsidies voor landinrichting Poort Scherpenheuvel. Het restbedrag wordt door de stad Scherpenheuvel-Zichem en de Kerkfabriek bijeengebracht.

De werken worden uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij.

One comment

  • BEGRIJP DE WATERBUFFERING TOTAAL NIET! Zijn de ontwerpers wel ter plaatse geweest dan hadden ze kunnen gebruikmaken van de vestingsgracht langs de rozenkransweg. Dit is dus totaal overbodig en kan gebruikt worden voor de uitbreiding van de parking.

Geef een reactie