Melk rechtstreeks van de koe naar de consument bij landbouwer Marc Derijk uit Assent

Korter gaat de keten niet meer worden. Landbouwer Marc Derijk uit Assent installeerde een tapinstallatie voor verse onbewerkte koeienmelk in zijn boerderijwinkel aan de Staatsbaan 99 in Assent. Hij verkoopt er ook brood, seizoensgroenten en -fruit, grondwitloof, verse eitjes van scharrelkippen, uien en sjalotten en zakken aardappelen. De winkel is volledig uitgerust met automaten en blijft dus 24/24 en 7/7 open. Je stopt geld in de gleuf, je selecteert wat je nodig hebt en het gepaste deurtje klapt open.

Volwaardig product

Marc Derijk heeft een vijftigtal melkkoeien op zijn bedrijf. Een gedeelte van de melk die de dieren leveren loopt rechtstreeks in een koeltank die aangesloten is op de tapinstallatie in zijn boerderijwinkel. “De melk is nog een volwaardig en onbewerkt product waar de room en de boter nog inzitten”, zegt de landbouwer. “Je kan ze puur drinken maar veel van onze klanten gebruiken ze ook in de keuken. Rijstpap en ijsroom bijvoorbeeld, gaan veel beter smaken met deze melk. Er zijn mensen die tientallen kilometers ver komen om de melk hier op te halen.”

De winkel is uitgebouwd in een soort Alpenhut. Hij is ideaal gelegen aan de Staatsbaan in Assent, vlakbij afrit 24 van de E314. Er is voldoende plaats om veilig met de wagen te stoppen en rustig je producten uit de automaten te halen.

Plannen

Niet alles wat je in de boerderijwinkel vindt, wordt op het bedrijf van Marc Derijk geproduceerd. “We werken samen met een paar collega’s landbouwers”, zegt de man. “Het is mogelijk dat we ons aanbod in de toekomst nog uitbreiden.”

Marc Derijk en zijn zonen Ruben en Robin hebben nog een hoop plannen met de boerderijwinkel. Na de winter komen er hordes fietstoeristen voorbij aan het erf. De landbouwer wil zijn melk dan vers aanbieden in kleinere bekertjes. Een ideaal voedingssupplement om snel weer op krachten te komen.

Marc kijkt ook uit naar herbruikbare kruikjes om de melk te vervoeren. Momenteel zijn er aantal plasticflessen beschikbaar voor mensen die zelf geen recipiënt mee hebben. Daar wil de landbouwer vanaf. Als de geschikte kruikjes gevonden zijn, komen ze mee in een van de automaten. De klanten kunnen ze dan ter plaatse kopen en meteen gebruiken.

Geef een reactie