Lolands breekt record en daar zijn goede redenen voor

Het is ondertussen bekend. De editie 2019 van Lolands heeft een absolute recordopbrengst opgeleverd. Mede-organisator Tim Van Kerkhoven en André Laevers van het ALS-Laevers fonds hadden een cheque van 50.390 euro klaar, voor het team van professor Van Damme. Lolands bestaat ondertussen 8 jaar en gecumuleerd hebben ze meer dan 291.000 euro in het onderzoek naar de oorzaken van ALS geïnvesteerd.

Terug naar de essentie

De reden van deze absolute recordopbrengst heeft alles te maken met de nuchtere aanpak van de organisatoren, de bijstelling van het businessmodel en de investering in kwaliteit. In de beginjaren groeide Lolands erg snel en dat veroorzaakt vaak een gevaarlijke dynamiek. Blijven groeien betekent dat festivals grotere namen moeten boeken en meer onkosten moeten maken. Twee jaar geleden koos het Lolandsteam ervoor om terug te keren naar de essentie, een gezellig familiefestival dat als doel heeft om zoveel mogelijk geld over te houden voor het onderzoek naar ALS. Het festival was niet langer gratis en dat was psychologisch een stevige uitdaging. Het passeerde echter naadloos. Niemand heeft er moeite mee dat twee dagen topanimatie een al bij al bescheiden bijdrage vraagt. Het terrein werd opnieuw wat ingeperkt wat zeker de gezelligheid ten goede kwam. Het is ook bekend dat het team alle onkosten grondig overweegt. Zotte uitgaven zijn niet aan de orde.

Straffe reputatie

Lolands had ondertussen een steengoede reputatie in het artiestenmilieu en dat helpt. De grote namen zijn bereid om niet het onderste uit de kan te halen. Vorig jaar kwamen een aantal kernfiguren uit de muziekscene zelfs incognito kijken naar de aanpak. De combinatie van een hoogkwalitatieve organisatie, de belangeloze inzet van tientallen vrijwilligers, en de bestemming van de winst voor wetenschappelijk onderzoek, blijft een garantie om ook de volgende jaren met hele straffe namen te kunnen uitpakken.

Tienjarig bestaan in 2021

Ondertussen is de eerste artiest van de editie 2020 bekend. Daan komt terug naar Lolands. Op zich is dat straf omdat Daan nog geen enkel ander optreden heeft geboekt voor dit jaar. Wie hem live wil zien moet dus voorlopig naar Scherpenheuvel komen. De organisatoren pakken de volgende weken ongetwijfeld uit met nog ander straf volk. Tim Van Kerkhoven en zijn team werken echter ook al aan de voorbereiding van de affiche voor 2021. Lolands bestaat dan 10 jaar en daar willen ze een heel speciaal feestje van maken.

2 comments

Geef een reactie