Duets | Guy Swinnen vindt zichzelf opnieuw uit in het gezelschap van absolute topmuzikanten (fotorepo)

Zijne ruigheid Guy Swinnen, verrassend in maatpak en omringd door vier van de beste zangeressen die in Vlaanderen op het podium staan. Dat is het raamwerk waaraan het muzikaal project Duets is opgehangen. Nathalie Delcroix, Chantal Kashala, Eline De Munck en Naomi Sijmens gidsen de Scabsfrontman doorheen een muziekverzameling die zijn leven getekend heeft. Vaak zijn dat klassiekers uit het betere genre van de popmuziek waar Guy Swinnen een nieuw arrangement heeft over geborduurd. Af en toe sluipt er ook een nauwelijks bekende parel in de playlist.

Kruim van de Belgische muziekscene

De vijf vocalisten steunen op een gelegenheidsband die een garantie is voor knowhow en stielkennis . Ron Reuman, Bjorn Eriksson, Gianni Marzo en Axl Peleman behoren tot het kruim van de Belgische muziekscene. Zoveel talent samen op een podium kan een erg breed repertoire aan. En dat is exact wat de toeschouwers krijgen bij Duets.

Naomi Sijmens zorgt voor kippenvel

Na een schitterende instrumentale intro volgt Don’t Cry Sister Cry van Eric Clapton. Swinnen gaat meteen met zijn vier zangeressen aan de bak. Daarna volgt een stevige verrassing. You and Your Sister, een oude plakker uit de jaren zeventig, krijgt opnieuw zuurstof van het duo Guy Swinnen en Nathalie Delcroix. Na Down by the River en The Days of Pearly Spencer volgt een stevig kippenvelmoment. Naomi Sijmens kruipt met Hurt van Johnny Cash onder het vel van de toeschouwers. Naomi is de dochter van Fons Sijmens, de Scabsgitarist die overleed aan de gevolgen van drugs. “What have I become, My sweetest friend, Everyone I know, Goes away in the end”, het zijn woorden die zich vastankeren tussen je oren.

Het hitje “I was made for loving you” maakt de overgang naar het relatief onbekende Fall van Chip Taylor. En dan zorgt opnieuw Naomi Sijmens voor een tweede emotiemomentje. Burned Out Car van Junkhouse, een song die veel te weinig respect kreeg, wordt zo mogelijk nog pakkender gebracht dan het origineel.

Chantal Kashala in de spotlight

Via Shine a Light en Love Sick komen we bij One of Us Can’t Be Wrong van Tom Waits. Chantal Kashala toont gedurende de ganse avond wat een fantastische backing vocalist ze is. In dit nummer breekt ze helemaal uit die rol. Ze staat met beide voeten in de spotlights en dat zal ze nog een paar keer met veel bravoure herhalen.

Na Long Way Home komt de tweede overleden Scabsgitarist even mee op de planken. Drunken Angel is een nieuw nummer van Guy Swinnen maar er werd een gitaarsolo van Willy Willy in gemixt. Reden genoeg om Bjorn Eriksson als gitarist mee te vragen. Je hebt mensen van zijn niveau nodig om dat kabinetstukje live over te doen. Niet toevallig staat Naomi Sijmens aan de zijde van Guy Swinnen tijdens dit nummer. The Scabs komen nauwelijks aan de bak in het repertoire maar hun legende is wel manifest aanwezig.

Guy wordt daarna nog vriendjes met Eline de Munck. You got a friend in me haalt de spanning van het vorige nummer weg. Chantal Kashala schittert opnieuw in Wild Horses en Nathalie Delcroix toont haar talent voor country in Jackson.

Hallelujah zeg

De slotnoot is heel bijzonder Het onwaarschijnlijk schone Hallelujah in close-harmony maar met een solerende Chantal Kashala die er zich als slinger doorheen vlecht. Jeff Buckley heeft zijn nummer allicht nog nooit zo emotioneel weten brengen.

Voor de bis gaan alle instrumenten aan de kant. De vocalisten en de bandleden improviseren Hit the Road Jack. Het publiek kan meteen mee op weg. Meezingen is het enige alternatief.

Duets is een verrassende maar bijzonder meeslepende avond muziek. Lichtvoetige hitjes, onbekende toppertjes en klassiekers in een verfrissend jasje. Maar het is toch vooral 4 absolute topmuzikanten, 4 zangeressen waarvan de mogelijkheden veel verder liggen dan wat hun bekendheid laat vermoeden en een rockzanger die dit jaar zestig wordt en zichzelf stevig opnieuw uitvindt, gedreven door het kruim van de muziekscene in Vlaanderen.

Geef een reactie