Peloton Rav-Air van para’s in Schaffen krijgt opvallende rol in Tropical Storm 2019

Wij hadden vrijdag een gesprekje met bevelhebber-majoor Erwin Van der Heyden van het trainingscentrum voor para’s in Schaffen. Daar viel opvallend veel de naam van Gabon, het land aan de westkust van Centraal-Afrika. In Gabon vindt momenteel de operatie Tropical Storm 2019 plaats en het lijkt erop dat zowat iedereen met een operationele functie in het regiment paracommando mee is. Het gaat ook over een erg grote oefening waaraan zo’n 800 militairen van Land-, Lucht- en Medische Component samen met eenheden van het US Marine Corps en Gabonese parachutisten deelnemen. Defensie heeft ook 150 voertuigen (vrachtwagens, ambulances, aanhangwagens …), meer dan 100 containers met allerhande materiaal, 3 C-130-vliegtuigen, 3 A109-helikopters, 2 NH90-helikopters en 13 zodiac-boten mee.

We publiceerden eerder al een filmpje waarbij vooral de Zodiac’s in actie komen in Gabon maar het Special Operations Regiment gaf nu een film vrij over de Rav-Air. Dat is een groep para’s in Schaffen die zich extreem gespecialiseerd zijn in het laden, lossen en droppen van materiaal in en uit vliegtuigen en helikopters. In het filmpje duikt ook een bekend gezicht op. Ruddy Pironet, vader van Portland-frontman Jente Pironet, en inwoner van Scherpenheuvel, is mee met Tropical Storm.

Ook de medische component is bij de operatie in Gabon betrokken. Die mensen hun werk blijft vaak onderbelicht maar het is, ook al gezien de specificiteit van de opdrachten, cruciaal. Je kan hier zien hoe ze, samen met de Rav-Air, een mobiel medisch kabinet installeren in een vliegtuig.

Geef een reactie