Informatiecampagne moet correct gebruik parkeerautomaten in Diest bevorderen

Parkeren blijft voor discussie zorgen in de Diestse politiek. Tijdens de vorige legislatuur was het huidig burgemeester Christophe De Graef die, vanuit de oppositie, een kruistocht voerde tegen parkinguitbater Streeteo. De vorige coalitie besliste daarenboven om alle parkeerautomaten te vervangen nog voor ze financieel volledig waren afgeschreven. Het huidig bestuur sleept daardoor een openstaande rekening mee van 92.000 euro. Streeteo wil die ten laste nemen op voorwaarde dat de concessie met vijf jaar wordt verlengd, iets wat het stadsbestuur blijkbaar niet van plan is. Volgend jaar wordt die concessie opnieuw uitgeschreven. Streeteo kan uiteraard mee bieden en allicht komt de openstaande rekening dan opnieuw op tafel.

Vervelende pijnpunten

Diest beschikt ondertussen wel over slimme parkeerautomaten van de nieuwste generatie. Die hebben veel meer mogelijkheden dan wat momenteel wordt gebruikt. Maar ze hebben ook een paar vervelende pijnpunten. Gebruikers moeten bijvoorbeeld hun nummerplaat ingeven. Mensen die via SMS of een app afrekenen, kennen dat principe al langer. Maar de aanraakschermen van de parkeerautomaten zijn duidelijk minder gevoelig. Vooral bij regen- of koud weer willen sommige toetsen al wel eens weigeren. Dat blijkt vaker voor te komen bij het cijfer 1, zeker als dat het eerste cijfer van de nummerplaat is. Verder wisselt men de nul om met de letter O.

Raadslid voor SP.a Carina Jankowski wilde van burgemeester De Graef weten of hij zich bewust is van het probleem en of er ook iets aan zal gebeuren. Jankowski vond het verder niet kunnen dat de boete voor dergelijke euvels slechts éénmaal wordt teniet gedaan. Ze klaagt ook aan dat sommige parkeerapps niet compatibel zijn met de slimme meters.

Informatiecampagne over correct gebruik parkeerautomaten

Burgemeester De Graef antwoordde enigszins cynisch dat hij blij was dat het raadslid zich zorgen maakt over het parkeerbeleid. Het bestuur is wel degelijk in gesprek met Streeteo over de geciteerde problemen. Die zouden zich vooral voordoen bij ouderen en personen die wat kleiner zijn.

De burgemeester zegt te beseffen dat bepaalde mensen dergelijke fouten bewust maken om meermaals per dag de gratis minuten te kunnen gebruiken. Toch wil hij met Streeteo overleggen om een informatiecampage te starten. Parkeerwachters die fout ingegeven nummerplaten constateren zouden eerst een briefje achter de ruitenwisser stoppen met informatie over hoe dat correct moet gebeuren. Verder moet het mogelijk worden om retributies als gevolg van een technisch mankement meerdere keren te schrappen.

Volgens burgemeester De Graef is enkel de app “opngo” momenteel niet compatibel. Het bestuur heeft Streeteo daarvoor in gebreke gesteld.

Momenteel is het bestuur in Diest nog gebonden aan de afspraken die eerder gemaakt zijn met Streeteo. Men laat echter nu al uitschijnen dat parkeren in Diest drastisch anders kan georganiseerd worden. De huidige technologie laat toe om parkeergeleiding en -betaling volledig te digitaliseren. Hoe ver men daar wil in gaan wordt misschien volgende maand al duidelijk. dan ligt de bespreking van de meerjarenbegroting op tafel.

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Die enkele keer dat wij met de wagen in Diest parkeren gebruiken we of de app 4411 of gewoon een sms, makkelijk en handig!

Geef een reactie