Stadsbestuur en OCMW van Diest gaan beroep doen op uitzendkrachten

Het stadsbestuur en het OCMW van Diest gaan in de toekomst beroep doen op uitzendkrachten. Dat werd eerder al mogelijk gemaakt door een decreet van de Vlaamse regering maar om het ook effectief te kunnen toepassen moet de gemeenteraad expliciet akkoord gaan. In de EU was uitzendarbeid voor lokalen besturen enkel in België en Griekenland nog niet mogelijk.

Uitzendkrachten zijn nochtans een duur alternatief omdat het uitzendkantoor een percentage op het brutoloon aanrekent maar er moet ook 21% BTW op dat loon betaald worden. Anderzijds bieden uitzendkrachten een hoge flexibiliteit. Het decreet van Vlaanderen legt wel op dat een uitzendkracht maximaal voor 12 maanden in dienst mag komen. Dagelijks hernieuwbare contracten zijn ook verboden.

Oppositieraadslid Murat Celik ging namens zijn fractie stevig in het verzet tegen deze maatregel. SP.A diende ook twee amendementen in. De partij wilde de maximale termijn van een uitzendkracht beperken tot zes maanden en vroeg ook om de werfreserves sneller aan te vullen. Uit de voorbereidende teksten van de raadszitting bleek dat die amendementen al op voorhand werden afgewezen.

Schepen van Personeel Pascal Vanaudenhove verdedigde de maatregel onder meer met het argument dat kansengroepen via uitzendarbeid een plaats kunnen krijgen binnen de stadsdiensten. Ze citeerde onder meer opportuniteiten als redder, poetshulp en kinderverzorging. Die argumentatie kwam bij Murat Celik helemaal verkeerd aan. “Dit is niet de manier om kansengroepen aan te werven”, zei hij.

SP.a-raadslid Celik pakte nog uit met een handigheidje. Hij vroeg aan raadslid Mario Versavel (Open Diest) wat die zoal dacht van deze maatregel. Versavel was jarenlang vakbondsvertegenwoordiger en hij profileert zich binnen de gemeenteraad op dit domein. Versavel kon niet anders dan toegeven dat de regeling ook voor hem moeilijk ligt. “We gaan hier streng blijven op toezien en als de kost te hoog oploopt zal ik binnen de partij op de tafel gaan staan”, besloot het raadslid. Mario is echter een welopgevoede mens en zeker geen tafelspringer. Wij zijn ervan overtuigd dat hij slaan bedoelde en niet staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.