Nieuwe parkings, digitaal parkeren en aanbesteding concessiehouder voor parkeren in Diest

Parkeren gaat er de volgende paar jaren anders aan toe in Diest. Er komt een nieuwe ondergrondse parkeergarage, de randparkings worden heraangelegd en de concessie voor parkeren wordt opnieuw aanbesteed.

Ondergrondse parkeergarage

Op de site in de Hasseltsestraat waar momenteel het ziekenhuis staat, komt een gemengd woon- en winkelcomplex met een ondergrondse parkeergarage. Het project wordt gerealiseerd in twee fases. Op de huidige parking voor het ziekenhuis kan relatief snel gestart worden met de voorbereiding van de bouwwerken. Voor de tweede fase moet eerst het oude ziekenhuis worden afgebroken. Dat zal dus nog even aanslepen want de start voor de nieuwbouw van het ziekenhuis staat pas in 2023 in de agenda’s.

Een paar jaar geleden was er nogal wat te doen over de realisatie van een ondergrondse parking in het stadscentrum. Die werd uiteindelijk afgevoerd omdat het project financieel onhaalbaar was. De parking die nu ingepland is, wordt gebouwd door de privé-investeerders die het ganse complex zullen bouwen. Zij krijgen uiteraard ook de rechten en de opbrengsten voor de uitbating van de parking. De ondergrondse parkeergarage zal 175 wagens kunnen ontvangen. Dat zijn deels parkingplaatsen voor de bewoners van het project en deels publiek beschikbare parkeerplaatsen.

Heraanleg parking Boudewijnvest met Mobipunt

Het nieuwe bestuur zet ook in op de verdere ontwikkeling van de randparkings. De grote parking tussen de Boudewijnvest en cultuurcentrum Den Amer wordt volledig heraangelegd. Het kostenplaatje bedraagt 900.000 euro. De parking ligt op amper een paar honderd meter van de Kaai en van een reeks grote scholen. Ook de citadel is op wandelafstand. Aan de andere kant zijn cultuurcentrum Den Amer en sportinfrastructuur Karteria vlakbij. Omwille van die erg gunstige ligging komt op die site ook een Mobipunt. Dat is een goed bereikbare plaats waar deelauto’s, deelfietsen of persoonlijke fietsen, collectief vervoer en taxi’s kunnen linken met mekaar. Ze zijn uitgerust met laadpunten, en fietstrommels. In dit geval is ook een link met de persoonlijke wagen mogelijk.

Aanbesteding parkeerconcessie heeft een hoog prijskaartje

In 2020 loopt ook de concessie af met parkeerbedrijf Streeteo. Tijdens de vorige legislatuur voerde Open Diest een regelrechte oorlog tegen Streeteo. Huidig burgemeester Christophe De Graef ging voorop in dat gevecht. In het voorjaar van 2018, net voor het einde van de toenmalige coalitie, kreeg die oorlog nog een flink gepeperd kantje mee. Het bestuur besloot om alle parkeermeters in de stad te vervangen. Dat kostte 574.145 euro maar de oude meters waren nog niet volledig afgeschreven. Er stond nog 92.000 euro open bij Streeteo. De concessiehouder wilde dat bedrag ten laste nemen als het bestuur de concessie zou verlengen met 5 jaar. Dat gebeurde echter niet omdat het vorige bestuur op die manier het nieuwe bestuur voor de volledige legislatuur zou vastklinken aan een partner die ze misschien niet zouden willen. Streeteo blokkeerde het bedrag voorlopig.

De verkiezingsuitslag bracht Open Diest en DDS aan zet in de stad. Ondertussen heeft het bestuur beslist om de parkeerconcessie alleszins opnieuw publiek aan te besteden. Burgemeester Christophe De Graef bevestigde ons dat ook een uitbating door de stad een optie blijft. In dat geval of in het geval dat een andere uitbater de concessie van Streeteo overneemt, valt er een rekening van 92.000 euro in de bus voor het stadsbestuur. Daarbovenop lopen ook de afschrijvingen voor de nieuwe parkeermeters. Die bedragen in 2020 nog 446.000 euro.

Alleszins wil het bestuur inzetten op de verdere digitalisering van parkeren in de binnenstad. De vermeende boeman die de parkeerretibutie uitschrijft zal op termijn een zeldzaam fenomeen worden omdat de controle maximaal digitaal zal gebeuren.

Geef een reactie