David Ronaldo & the Dice overbruggen subliem de grens tussen rock, blues en Americana

De veelzijdigheid en creativiteit van David Ronaldo begint in Vlaanderen stilaan monumentaal te worden. David is een telg van de legendarische circusfamilie Ronaldo die met hun unieke creaties gans Europa inpakken.  

Naast de circustent speelt David mee in een imposante reeks muzikale projecten. Het belangrijkste blijft uiteraard zijn eigen groep, David Ronaldo & the Dice. Die treedt  op in een akoestische, almost unplugged setting maar ook in een elektronisch versterkte samenstelling.

Citizen of the world

Voor hun optredens plukt de band uit het beste wat de rootsmuziek kan leveren maar ze schreven en speelden de voorbije jaren ook heel wat eigen songs.  Daar moest uiteraard een cd van komen. Citizen of the world werd zondagmiddag voor de eerste keer live gespeeld. Dat zou aanvankelijk in De Knoet in Aarschot gebeuren maar de belangstelling was zo groot dat uiteindelijk werd uitgeweken naar het Loodscafé.

The Dice speelde almost unplugged in Aarschot. In principe staan dan enkel David Ronaldo, Charly Verbinnen en Marco Epis op het podium. In de full electric versie komt daar ook nog Tim Van Passel bij. Op een paar nummers van de cd komt verrassend ook een banjo meedoen en die subtiliteit mocht bij deze eerste voorstelling niet ontbreken. Gitarist Steve Ceulemans is de man die de banjo hanteert op de cd en hij was speciaal afgezakt naar het Loodscafé.

The Scabs zijn niet ver weg

Een paar dagen voor het optreden hadden we in Het Gemeentehuis in Rillaar een gesprekje over de cd met David Ronaldo. De band put vaak uit het repertoire van Springsteen, Dylan, Neil Young en andere grote gitaar- en muziekhelden uit die categorie. Hun eigen nummers zijn daardoor uiteraard beïnvloed maar ons viel nog iets anders op. Een paar nummers zouden bijvoorbeeld naadloos in het repertoire van The Scabs kunnen meedraaien. Dat verraste David Ronaldo maar uiteindelijk vond hij het nog zo gek niet. Beide bands hebben namelijk dezelfde inspiratiebronnen.

Grote diversiteit

Op de cd staan uiteindelijk tien eigen nummer en twee covers. De covers zijn Hey Hey My My van Neil Young en Voodoo Child van Jimmy Hendrix. Niet toevallig zijn dat twee absolute favorieten van David Ronaldo en Charly Verbinnen. De diversiteit van de tien eigen nummers op de cd is opvallend breed. Van bijna ruige rock&roll naar  verrassend originele Americana en authentieke klagende blues.

De opener Stick With You is een lekker up-temponummer met tekst en muziek van David Ronaldo. My Home, een nummer dat ons meteen aan The Scabs deed denken, kreeg een tekst mee van Lesley Verbeeck. Dat is de vriendin van David en ook zijn muzikale partner in The Black Sneakers. Het nummer opent met een snerpend gitaarrif en trekt het tempo van de cd nog even gepast op.

Op de titeltrack Citizen of the World komt de banjo voor de eerste keer opduiken. Dat levert een vreemde maar verrassend frisse osmose op met de elektrische gitaar van Charly Verbinnen. De tekst is van Werner Van Rillaar. Die schreef ook het erg evenwichtige Children of the Sun, een nummer waar de leden van de band terugzweven naar hun ongetwijfeld kleurrijke hippieperiode. Woodstock is hier niet ver weg.

In Gipsy Woman wordt de banjo van Steve Ceulemans het instrument dat het nummer draagt. Deze keer komt de elektrische gitaar het tokkelende ritme aanvullen en versterken. Mooi mooi.

Je kan verder lezen na het filmpje

De naam Sarah werd al eerder door een van de grootsten uit de muziekscene gebruikt als titel voor een wonderschone ballad.  David Ronaldo & The Dice doen dat hier nog eens losjes over. David schreef het nummer jaren geleden voor een kortstondige vlam. Gelukkig geraakte het niet verdwaald in een of andere vergeten schuif. Zijne ruigheid heeft er zelfs zijn stem voor laten polijsten.

De eerste noten van Can’t Let You Take My Soul Away deden ons denken aan Supertramp om daarna snel weer bij the Scabs uit te komen. Maar het nummer valt helemaal in zijn eigen plooi. Een nummer dat overigens staat als een rocktempel waar je heel duidelijk de professionele aanpak van Dirk Lekenne van Studio Fandango in herkent. Wereldklasse in Vlaanderen!

Daarna swingt Hey Little Mama stevig uit de boxen. Niels Verheest stuwt de band naar een muzikaal orgasme, iets waar in de tekst van het lied zelf nog maar weinig van in huis komt overigens. Ruige rock tussen de lakens. Moet kunnen!

Het schoonste hebben de heren echter voor het laatste gehouden. Charly Verbinnen schreef de noten voor Refugee Blues en Lesley Verbeeck penseelde er een schitterende tekst op.

Can you go on turning a blind eye.
To the misery of the world
Sitting in the comfort of your home
All the while people drowning in despair
Floating against the stream
A stranger at home
A stranger with a dream
A stranger where they roam.

Schoner zouden wij dat niet kunnen schrijven. De stem van David Ronaldo drukt op onevenaarbare wijze de miserie uit van duizenden mensen op de vlucht. De snerpende instrumentale rifs accentueren die ellende op sublieme wijze. Refugee Blues is een kunstwerk met maatschappelijke relevantie.

Pakjestijd

David Ronaldo & the Dice leveren met Citizen of the World een uitstekende cd af. Ze lieten zich daarvoor begeleiden door het beste wat in Vlaanderen rondloopt. Steve Ceulemans, Niels Verheest, Dirk Lekenne en backing vocals Pascale Michiels en Luk De Graaff. De uiterst gave productie gebeurde bij Fandango Music in Boutersem. Producer Dirk Lekenne was persoonlijk aanwezig bij de première in Aarschot. De cd zit in een mooi afgewerkte hoes met een boekje erin waar alle teksten in staan. Als u nog ideeën zoekt voor de eindejaarscadeautjes mag u deze schijf bij op het lijstje schrijven. Zeer sterk aanbevolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.