Hayabusa 11 keer op rij militair wereldkampioen skydiven

Het nationale militaire skydiveteam Hayabusa heeft donderdag de gouden medaille behaald in de discipline vrije val op de Militaire Wereldspelen in het Chinese Wuhan. Het team met thuisbasis in Schaffen staat al voor de elfde keer opeenvolgend op het hoogste podiumtrapje. Niet dat de zege een geweldige verrassing is maar het is wel een erg prestigieuze overwinning. Er zijn meer dan 10.000 atleten uit 110 landen in de Chinese stad Wuhan aanwezig. Zij bekampen mekaar in 27 disciplines. België heeft 51 atleten ter plaaste. Naast Hayabusa won ook hoogspringer Thomas Carmoy al brons.

Hayabusa was in alle acht opgelegde oefeningen de beste. De vier skydivers behaalden 284 punten. Qatar werd erg verdienstelijk tweede met 256 punten en Zwitserland was derde met 237 punten. De Verenigde Staten werden pas negende met amper 164 punten.

Focus op Siberie 2020

David Grauwels, Andy Grauwels, Jeroen Nollet, Dennis Praet en videoman Luc Van Britsom zijn heersend wereldkampioen skydiven 4-way bij de militairen maar ze hebben de titel ook in de open burgercategorie en dat zowel outdoor als in de windtunnel. Het team gaat nu de winter in met de klassieke indoortornooien in het Engeland, Frankrijk en Spanje als hoogtepunten.

Toch leggen ze bij Hayabusa nu al de focus op de verlenging van hun titel in de open outdoor competitie. Die vindt volgend jaar in augustus in het Siberische Tanay plaats. Hayabusa nam een paar maanden geleden al deel aan de US Nationals in Raeford (North Carolina). Dat deden ze om zich te meten met de Amerikaanse topploegen. De Amerikanen gebruiken die wedstrijd overigens als selectie voor het team dat in 2020 deelneemt aan de wereldkampioenschappen. De Belgische topatleten mogen alvast optimistisch zijn. Ze wonnen de competitie met 27 punten voorsprong op het beste Amerikaanse team. Hayabusa vestigde in de VS ook een nieuw wereldrecord met 289 punten over 10 ronden. Het vorige record stond ook op hun naam. (279 punten – Australië – 2018)

Kantelpunt voor Hayabusa

De spelen in 2020 wordt alleszins een kantelpunt voor Hayabusa. Videoman Luc Van Britsom gaat volgend jaar met pensioen en moet vervangen worden. David Grauwels die samen met broer Andy de langste staat van dienst heeft bij het topsportteam, schakelt na Tanay een trapje terug en zal het camerawerk overnemen. David wordt op zijn beurt vervangen door het Italiaanse toptalent Michele Silvi. Het was David Grauwels zelf die het potentieel van Michele ontdekte toen hij een clinic gaf voor de Italiaanse nationale ploeg. Michele Silvi was echter geen militair en dat is een voorwaarde om lid te worden van Hayabusa. De jongeman had er echter veel voor over om ooit wereldkampioen te worden. Hij tekende als Italiaan een contract bij de Belgische defensie en zit momenteel in zijn opleiding als soldaat in Arlon. Die duurt drie maanden. Daarna komt Michele naar Schaffen en gaat hij meetrainen met Hayabusa. Voorlopig blijft hij reservespringer tot David Grauwels volgend jaar een stap opzij zet voor zijn pupil. Maar eerst wil David nog een extra wereldtitel pakken met Hayabusa. De trofee voor sportverdienste gaan ze er niet voor krijgen maar in het wereldje van skydivers is Hayabusa nu al legendarisch. Defensie heeft momenteel nogal wat problemen met de bestaffing. Ze moeten dringend overwegen om het skydiveteam vooruit te schuiven in hun marketingmix.

Geef een reactie