Beleidsverklaring SZ| Parkeerbeleid Houwaartstraat voorlopig in de koelkast

De coalitie van CD&V en Open VLD in Scherpenheuvel-Zichem, is klaar met het meerjarenplan en de bijhorende begroting. Dat plan werd vorige week voorgesteld aan de adviesraden en het wordt in december gestemd door de gemeenteraad. Burgemeester Manu Claes schreef de hoofdlijnen ervan uit in een beleidsverklaring. Bij Hola Hageland gaan we op zoek naar meer details. We publiceren in de loop van de volgende dagen een reeks artikels over topics die ons opvallen in de plannen van de coalitie.

We beginnen met een onderwerp dat vreemd genoeg niet in de beleidsverklaring staat. Einde november 2017 schrokken ze zich in Schoonderbuken een hoedje. Het stadsbestuur pakte uit met het idee om parkeren in de Houwaartstraat op een andere manier te gaan organiseren. Het beurtelings parkeren zou vervangen worden door 142 parkeervakken die de automobilisten zouden verplichten om te slalommen. De Houwaarstraat is een beruchte sluipweg voor verkeer dat van en naar de E314 rijdt en je moet al een ervaren automobilist zijn om er tijdens de piekuren zonder hartkloppingen doorheen te geraken.

Landmeterskantoor Hosbur rukte uit om de zaak op te meten en in plannen te gieten. Maar in Schoonderbuken waren ze niet overtuigd van de aanpak. De bezembinders haalden te weinig parkeergelegenheid voor de handelszaken, problemen met autobussen en vrachtwagens en slechte zichtbaarheid op kruispunten aan als tegenargumenten. Daar moesten ze op het stadhuis even van slikken en het plan werd in alle stilte en op een gevoelig verkiezingsmoment, even opgeborgen.

Begin dit jaar pakte het oudercomité dan uit met een plan om de zone aan de kleuter- en lagere school veiliger te maken. De Houwaartstraat werd deels een schoolstraat met een parkeerverbod op het tijdstip dat kinderen aankomen en vertrekken aan de school. Er kwamen ook stapspots, dat zijn parkings waar de ouders kort kunnen parkeren terwijl ze hun kinderen begeleiden naar de school. Bij politiezone Demerdal vonden ze dat een goed plan en ook het bestuur steunde de aanpak.

Het nieuwe bestuur lijkt die situatie nu te willen bestendigen. In de beleidsverklaring van burgemeester Claes wordt met geen woord meer gerept over parkeren in de Houwaartstraat.

Schoolzones worden geëvalueerd in samenwerking met provincie

“Alternerend parkeren Houwaartstraat staat on hold”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Nico Bergmans. “Er was een project op vraag van de bewoners om de snelheid in de straat te remmen. Dat had vooral te maken met de schoolomgeving. Bij opmaak van de plannen echter, leefde de bezorgdheid bij de inwoners dat er onvoldoende parkeergelegenheid zou overblijven. Momenteel trachten we door ingrepen aan de schoolomgeving zelf de situatie veiliger te maken. We evalueren overigens de situatie van alle schoolomgevingen. Dat doen we met hulp van de provincie Vlaams-Brabant. We willen eerst evalueren hoever we daarmee geraken eer we zullen overwegen om het originele plan in te voeren. Voorlopig nemen we het niet op in de meerjarenplanning.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.