Tielt-Winge blaast als enige gemeente in Oost-Brabant samenwerking met Interleuven op

De intergemeentelijke samenwerking Interleuven ondersteunt zowat alle gemeenten in Oost-Brabant bij een brede reeks taken en projecten. Tijdens de bijzondere algemene vergadering van woensdag 11 september hebben 29 gemeenten die samenwerking voor 18 jaar verlengd. Enkel Tielt-Winge stapt uit het samenwerkingsverband.

Breed aanbod van diensten

Interleuven geeft ondersteuning op het vlak van ondernemen (bedrijventerreinen en bedrijfsgebouwen), wonen (woonprojecten), gebouwen en infrastructuur (ontwerp en realisatie), slimme regio (GIS, regionaal digitaal loket kinderopvang, informatieveiligheid), omgeving (milieu, mobiliteit, handhaving en onroerend erfgoed) en bestuurlijke werking (preventie en welzijn van werknemers, noodplanning en regionale samenwerking). Interleuven bouwt momenteel ook het intergemeentelijk trainingscentrum voor de politiediensten in Goetsenhoven.

De 29 steden en gemeenten die wel in het samenwerkingsverband blijven zijn: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw. De nieuwe termijn van 18 jaar gaat in op 10 november en loopt dus tot 10 november 2037.

Tielt-Winge zegt dus als enige gemeente de samenwerking op. Zij doen momenteel beroep op de preventiedienst van Interleuven, op begeleiding voor de noodplanning, op het digitaal loket kinderopvang en voor het opstellen van een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan).

Voorzitter Interleuven betreurt beslissing

“Tielt-Winge doet minder beroep op onze diensten dan de andere gemeenten”, zegt voorzitter van Interleuven Hans Eyssen. “Op zich lijkt dit geen gegronde reden om uit te treden. Door uit te treden zal Tielt-Winge op termijn geen beroep meer kunnen doen op deze diensten, en ontneemt het zich de mogelijkheid om in de komende jaren nog andere dienstverlening te vragen. In de overgangsfase zal Tielt-Winge, als niet-vennoot, BTW moeten betalen op de diensten die nog verder lopen. Om deze redenen heeft de algemeen directeur en het managementteam van de gemeente trouwens geadviseerd om de deelneming aan Interleuven wel te verlengen. Wij betreuren de beslissing van Tielt-Winge en zijn er samen met het managementteam van de gemeenten van overtuigd dat dit niet in het voordeel van de gemeente is, maar ze hebben het recht om niet te verlengen”, zegt voorzitter Eyssen.

Volgens Hans Eyssen beschrijft het verlengingsdossier zeer uitgebreid welke diensten Interleuven aanbiedt aan de gemeenten. Die kiezen zelf op welke diensten zij beroep doen, en welke niet. De verdere deelneming brengt dus geen enkele verplichting mee voor de gemeente. “Voor sommige diensten bestaat er een alternatief in de privé-sector, voor andere niet”, aldus nog Hans Eyssen.

Vergelijkend onderzoek ontbreekt

Burgemeester Rudi Beeken van Tielt-Winge argumenteert de beslissing om uit Interleuven te stappen vooral op basis van het ontbreken van een vergelijkend onderzoek over de verschillende beheersvormen die mogelijk zijn voor de dienstverlenende vereniging Interleuven. “Het is decretaal bepaald dat de verlenging van een dienstverlenende vereniging moet gebaseerd zijn op een vergelijkend onderzoek”, zegt de burgemeester. “Dat onderzoek is niet gebeurd. Het college van burgemeester en schepenen achtte het niet anders mogelijk dan de mandatering te agenderen op de gemeenteraad van 20 juni 2019, in de hoop dat er tegen dan aan de decretaal bepaalde voorwaarden zou tegemoet genomen zijn. Helaas bleek dat op de zitting niet voorhanden te zijn, zodat de gemeenteraad bij unanimiteit besloot om niet te kunnen verlengen.”

Managementteam Tielt-Winge is voorstander van verlenging samenwerking

Op 22 augustus was er een overleg tussen de algemeen directeur en het managementteam van Tielt-Winge en een delegatie van Interleuven. Zowel de algemeen directeur als het managementteam hebben zich vreemd genoeg uitgesproken voor de verlenging van de samenwerking.

“De beslissing voor de stopzetting is gebaseerd op drie aspecten”, zegt Rudi Beeken. “Er is een beleidsmatig, een financieel en een praktisch aspect. Het managementteam heeft zich enkel uitgesproken over dat laatste. Het is voor de administratie veel gemakkelijker om gewoon verder te doen zoals vroeger in plaats van diensten in eigen beheer te verzorgen, dan wel uit te besteden aan derden. Voor wat de beide andere aspecten van het dossier betreft kwam er geen afdoende antwoord op onze bezorgdheden. Wij zullen de diensten van InterLeuven nog blijven betrekken tot einde contract. Nadien zal Tielt-Winge moeten aanbesteden en Interleuven kan daaraan participeren aan marktconforme voorwaarden.”

Wel verlenging van samenwerking met Ecowerf en IGO

Burgemeester Beeken geeft echter aan dat hij daar niet meteen veel problemen in ziet. “Concreet gaat het vooral over de preventiedienst”, zegt hij. De begeleiding noodplanning was een tijdelijke beslissing om het algemeen nood- en interventieplan van de gemeente bij te sturen. Dat werk is echter afgerond. Het digitaal loket kinderopvang is voor wat de betoelaging betreft een eindig verhaal, net zoals destijds de kinderopvang zelf. Over het opstellen van een RUP moeten we nog een beslissing nemen en daarin zijn er partners die wel vennoot blijven bij InterLeuven.

Rudi Beeken geeft nog aan dat Interleuven sedert 2001 sterk geëvolueerd is. “IGO en EcoWerf werden afgesplitst en daarvan zal Tielt-Winge wel deel blijven uitmaken”, zegt de burgemeester. “Die samenwerking zullen we op een juridisch correcte manier verlengen.”

Geef een reactie