Stamineeke Webbekom grossiert in verborgen muziekparels en verrassende internationale allure

Vorige week kroonde Joe Carducci, marketing director van het prestigieuze gitaarlabel Gretsch, gitarist Simon Lira tot spotlight guitar player van de maand september. Hij staat daar naast grote namen als Bono (U2), Stevie Young (AC/DC) en Kele Okereke (Bloc Party).

Een paar maanden geleden stond Simon Lira met zijn Braziliaanse band Old Chevy nog in Stamineeke Webbekom. Eens te meer een illustratie van waar Maaike Van den dries bijzonder goed in is. Ze durft minder bekende namen en erg uiteenlopende genres te programmeren en daar zitten vaak pareltjes tussen.

Vorige maandag dan, stond Hummingbird onder de vaalgrijze lampen van het café. “Of ze een playlist hadden”, vroeg ik op voorhand. Neen, dat hadden ze niet. Wel wat bijeengedraaide partituren en vooral veel talent. Het begon nog enigszins voorzichtig maar na de pauze rolden covers van Stray Cats, The Beatles, REM en Neil Young op een artistiek-technisch sublieme manier door de boxen. Zelfs Rocco di Turi hield het niet langer bij een koele pint en kwam een nummertje meejammen. het volk kreeg waar het voor kwam. Kwaliteit en ambiance.

Jazzy blues met Yellow Brothers

Vandaag, maandag 16 september, krijgen we meer van dat fraais. The Yellow Brothers speelden eerder al in de kapel van het Elisabethgasthuis in Diest, een setting waar enkel goed volk mag spelen. Zoals Sam Vandeweyer, Joachim Noels en Christophe Theysmans dus. Ze brengen een warme en soms verrassende mengeling van blues en jazz. Akoestische gitaar en contrabas met de ondersteuning van een cajon en zowaar een wasbord.

Bluegrass uit Florida

Op maandag 23 september staat de West King String Band in het bruinste café van het Hageland. Authentieke bluegrass uit Florida. De weerberichten situeren op dat moment een stevige nazomer boven Diest met temperaturen tot 27°. Deze vier heren riskeren om het kwik nog veel steviger door het dak te jagen.

Spaanse flamencodiva

Stamineeke Webbekom breekt af en toe doorheen het strakgeregelde maandagavondritme. Daar heeft Maaike Van den dries meestal een heel goede reden voor. Zoals de Spaanse flamencodiva Guadaloupe Mediavilla. Zij kijkt op zaterdag 28 september Webbekom diep in de ogen en dat zullen de klanten van Stamineeke geweten hebben. Guadaloupe brengt zangeres en violaspeelster Irene Zugaza en de Argentijse gitarist Cristian Gato mee. Dat levert een mengeling van Gypsy, Flamenco, Balkan, Jazz, Klezmer, Bossa Nova, Bolero, Guapango, Cumbia, Tango, Son en Argentijnse en Mexicaanse folk op. Maar dat zal u allicht niet verbazen.

Het onderstaaande filmpje is niet de setting waar Guadaloupe mee optreedt in Stamineeke Webbekom. Het geeft wel de sfeer aan die je kan verwachten

Schoon volk van bij ons

September eindigt op maandagavond 30 september met mensen van bij ons. Alweer goed volk overigens. Marc Bellen en Patrick Jacobs vormen samen Jaco & Friends. Zowat alle muziekliefhebbers uit de regio weten wat ze van deze gasten kunnen verwachten. Veel dus.

Geef een reactie