Lolands 2019 wordt een recordeditie

Wie donderdagavond nog lastminute een ticket of wat drankenbons in de voorverkoop wilde bestellen op de site van Lolands heeft zich misschien even in de vege haren moeten krabben. De bookingsite EventSquare lag namelijk een tijdje plat.

“De voorverkoop ging donderdag helemaal uit zijn dak”, verklaarde coördinator van Lolands Tim Van Kerckhoven. “Bij EventSquare hebben ze een server moeten bijplaatsen om de aankopen van tickets te garanderen. Een aantal mensen hebben allicht wat langer moeten proberen om in te loggen maar dat probleem heeft niet echt lang aangesleept. Op basis van de cijfers die we momenteel hebben wordt 2019 een recordeditie voor Lolands. Zaterdag wordt het overigens ook schitterend weer. Alles zit dus mee.”

Vrijdagavond wordt succes dankzij cultbands

Bij de bekendmaking van de line-up 2019 was er enige twijfel over het succes van de vrijdagavond. Het Lolandsteam koos voor Metal en dat is een zeer specifieke niche met een weliswaar erg trouw publiek. Metal sluit echter niet meteen aan bij het DNA van Lolands. Nog niet. Die twijfel blijkt immers volkomen onterecht en dat heeft allicht veel te maken met de namen van de bands die de wei van de familie Laevers zullen doorploegen.

Duvel en schilpadden

Het begint met Capital Scum, met onze eigen Peter “Pies” Laeremans. Een mens die Duvel cultiveert en schildpadden kweekt maar als hij op een podium geraakt slaat de volumemeter eerder naar de koortsig rode kant uit. De Pies en zijn kompanen doen dat al zo’n 35 jaar en na Lolands doen ze er allicht nog 35 jaar bij. Met Duvel en schilpadden.

Na Capital Scum krijgen we Belgian Associality. Metal is een ernstige aangelegenheid maar deze vier prettig gestoorde typetjes zorgen voor een stevige kwinkslag in de metalen maag. Kolder op een snerpend gitaarrif en een bonkende beat. We hopen dat u stevig in uw schoenen staat.

Graspop in Scherpenheuvel

Maar dan komt het ultieme konijn van Lolands uit de metalen hoed. Channel Zero. Briljante start, populair in gans West-Europa en omgeving, gesplit, weer samen, pareltjes gecomponeerd, hits gescoord, ruzie gemaakt en uiteindelijk mekaar weer in de metalen armen gevallen. De ultieme metalband van België, maar internationaal gerespecteerd in de metalscene, speelt vrijdag op het gras van André en Magda. Graspop in Scherpenheuvel zowaar. Wie erbij was zal het tegen zijn kleinkinderen vertellen en ze gaan u niet geloven. Maar het is echt. Tim Van Kerckhoven laat er maar weinig twijfel over bestaan. Als je nu nog geen ticket hebt voor vrijdagavond, kan alleen een smeekbede bij Onze Lieve Vrouw nog helpen. Maar je kan altijd nog even proberen op de site van Lolands uiteraard. En een kaarsje branden.

Wie na al dat gitaargeweld nog overeind staat kan de luchtgitaar bovenhalen. Goe Vur In Den Otto is een DJ-duo met alleen maar loeihard vinyl in de platenbak. Sofie “The Trophy” Engelen en het baardachtige verschijnsel Johnny Jailbait sturen de Lolands-wei headbangend naar het ontbijt met spek en eieren.

Disneylolands

Op zaterdag plooit Disney”Lo”Lands zich dan open. Het begint met een fijne herdenkingrit voor Eddy “de snor” Haesen. Een niet te sporen gast maar iemand met principes, inzet, humor en overtuiging. Hij was een oerkracht. Eddy Haesen kliefde glimlachend zijn fiets door de stevigste stormwinden en over de hoogste bergtoppen maar zelfs deze brok leven moest plooien voor ALS. Net zoals zijn makker de Lo. Twee unieke mensen, twee slachtoffers. Je hoeft geen blinkend koerstuig mee te zeulen naar de Oude Tiensebaan. Er is ook een familierit. Al dagenlang keurig uitgepijld overigens.

Als het peloton vertrokken is, kunnen de kids aan een creatief avontuur beginnen. Al om 10 uur beginnen ze bij Lolands aan een onwaarschijnlijke mix van kinderanimatie. Geen ukje dat zich ook maar een moment zal vervelen. Reserveer dus gerust een drankenkaart of vijf. U hebt zich verder toch niks aan te trekken van de dagelijkse bezorgdheden. En het wordt zaterdag 25 graden. Breng dus uw zonnebril mee, relax en bestel een koele Cornet.

Muzikaal komt dat zaterdag overigens dik in orde. Mutox opent. Fijne geste van het Lolandsteam om ook mensen uit eigen regio een kans te geven. Wij denken dat Mother Mercury daarna wel eens voor blijvende twijfel zou kunnen zorgen. Bestaat Queen echt nog of is het een droom. En daarna staat een van Vlaanderens grootste aanstormende talenten op de wei bij André en Magda. Laura Tesoro. Ze greep iedereen bij de keel in Liefde voor Muziek en dat doet ze met veel plezier nog eens over in de schaduw van de basiliek. Over de Clement Peerens Explosition kunnen we kort zijn. Open staan, incasseren en shaken. Wat u daarna overigens nog eens dunnetjes kunt over doen met Level Six. Holderdeboldercoverkolder met zowat alle schoonheid die de betere muziek ons bracht.

Over Laston&Geo en Dimitri Wouters moeten we verder niet te veel vertellen. Tommorowland is niet al te ver af als zij op het podium klimmen. Zondagmorgen lijkt op dat moment een dansbaar objectief.

Alle info en lastminute tickets: www.lolands.be.

3 comments

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Vandaag komen mijn zus en ik genieten van al het ‘metaal’ op de Lolands-weide met inbegrip van het nodige gerstenat. Morgenavond zijn we dan weer paraat op de weide om de kleine pijntjes en kneuzingen te soigneren 😀 Wij dragen dit festival een héél warm hart toe omdat we zelf onze vader verloren aan die vreselijke ziekte ALS :'(

  • Knap, die inzet van jullie! Toppers!

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    ‘t Was een korte nacht. De Lolanders bleven gestaag hijsen 😉 Maar toen Paul de Leeuw helemaal uitgezongen was over de regenboog liep de weide stilaan leeg. Bij leven en welzijn zeggen wij: tot komend jaar Lolands! <3

Geef een reactie