Betalend parkeren en ondergronds systeem voor huisvuilophaling in Ten Heuvel

Schepen van Ruimtelijke Ordening Nico Bergmans maakte donderdagavond tijdens de gemeenteraad in Scherpenheuvel-Zichem een paar opvallende details bekend over het megadorpsontwikkelingsproject Ten Heuvel.

Voor de volledige realisatie van het project moet de parking naast het stadhuis uiteindelijk verdwijnen. Dat heeft consequenties voor onder meer de kermis maar er verdwijnen ook 75 publieke parkeerplaatsen. De projectontwikkelaar moet echter een ondergrondse parking bouwen en daar komen 64 publieke parkeerplaatsen. Die worden betalend. De opbrengst ervan gaat echter niet naar de stad maar naar de projectontwikkelaar. Op die manier compenseert het stadsbestuur de zware investering die de projectontwikkelaar moet doen om die parking te bouwen. In Diest is het idee voor een ondergrondse parking tijdens de vorige legislatuur afgevoerd, precies omdat de kost te hoog was.

Op het moment dat de stad een systeem van betalend parkeren invoert, moeten de tarieven van de ondergrondse parking gelijk zijn aan de tarieven die het stadsbestuur oplegt.

Raadslid Allessia Claes wilde weten wat er gebeurt als de projectontwikkelaar de uitbating van de parking niet (langer) wil opnemen. Schepen Bergmans antwoordde dat het stadsbestuur een voorkooprecht heeft op dat recht tot uitbating.

Er zijn dus voorlopig 11 publieke parkeerplaatsen minder maar die verdwijnen niet. Schepen Bergmans wil niet alle parkeercapaciteit in handen van dezelfde partij geven. Hij zinspeelde erop dat er nog andere ontwikkelingen zullen komen in de buurt van deze site.

De ophaling van huisvuil zal in Ten Heuvel gebeuren via een ondergronds opbergingssysteem. Daarover lopen gesprekken met Ecowerf. Dat systeem zal voor alle grote projecten in de toekomst worden opgelegd.

Er zal volgens schepen Bergmans ook extra aandacht zijn voor groenvoorziening in de site. De ganse nieuwbouwwijk wordt verkeersvrij maar er zijn twee grote assen voorzien voor voetgangers en fietsers.

Op het plannetje hieronder staan alle ontwikkelingen op private gronden. In een latere fase zal het stadsbestuur ook een project ontwikkelen op de plaats waar momenteel de parking is.

2 comments

  • Ongelofelijk… Zn megalomaan project in het centrum van het dorp Scherpenheuvel. Hebben ze een studie gedaan over de mogelijk consequences voor de mobiliteits in het al heel druk centrum?…

    • Ja ik vind dat er weinig gecomunseerd word met de bewoners geen inspraak….Ik vind de Basil ligt tegen Basilieklaan en heeft niks te maken met de site èn de vuil ophaling kan daar gebeuren het is moeilijk voor oudere bewoners liefst inspraak dank u

Geef een reactie