Torenfeesten wordt opnieuw een feestje in stijl en grandeur

Aan de voet van de Maagdentoren gaan ze op zondag 8 september een paar eeuwen terug in de tijd. Het Maagdentorencomité organiseert de vierde editie van de torenfeesten. Dat wordt opnieuw een feestje in stijl en grandeur.

Stijlrijke intrede

De leden van het comité zijn allicht al dagen druk in de weer om de juiste plooi in de frisgestreken en met frêle kant afgeboorde hemden te leggen. Op zondagmiddag om 13 uur betreden zij de weide rond de toren. De heer en de vrouwe van Zichem op kop, beschermd door ruiters op stijlvolle Friese paarden. Achter dat edele, met enig Spaans bloed gesierd koppel, volgen de andere hoogwaardigheidsbekleders, getooid in met bont en pluimen afgewerkte middeleeuwse kostuums.

Middeleeuwse beleving

Die intrede is meteen het begin van een middeleeuwse beleving die tot laat in de avond blijft duren. Er is opnieuw een kampement met oude ambachten en stoere ridders. Die heren maar ook de dames geraken af en toe enigszins heetgeblakerd en dan durven ze ongegeneerd met mekaar in de clinch gaan. Vrouwe van Zichem Lieve Vandenberg zorgt echter dat het enigszins binnen beschaafde perken blijft.

Rijkelijk feestmaal

Honger en dorst hoef je overigens niet te lijden. Voorzitter van het torencomité Leo Lemmens liet zijn team de voorbije week voldoende middeleeuwse spijzen bijeen bunkeren om een nieuwe Spaanse belegering naadloos de kop te kunnen bieden. Nog niet gereserveerd? Misschien kan je dat snel nog even doen op het nummer 0477 77 81 73. Op is namelijk op en het zou jammer zijn om zoveel rijkelijks aan u te laten voorbijgaan.

Kinderanimatie en muziek

Een klassieker bij de organisaties van het torencomité is de aandacht voor kinderanimatie. Springkastelen, zakken- en bandenlopen, schminkstanden…geen ukje moet zich ook maar een minuut vervelen.

‘s Avonds beginnen de torenfeesten aan de lange weg naar het heden. De muziek wordt wat eigentijdser en om 20 uur zetten The Fatbirds opnieuw de stap naar de 21 ste eeuw. Volgens voorzitter Leo Lemmens mag er gedanst worden maar allicht is dat op dat moment al een evidentie. Als De Heer van Zichem een ganse namiddag door de tapkraan stroomt zijn de dansbenen meestal niet ver af.

Rond 23 uur trekken het team van het torencomité de stekker uit het stopcontact. De toren duikt weer onder in zijn middeleeuwse charme. Allicht is het de laatste keer dat de torenfeesten in de huidige omgeving plaats vindt. Volgend jaar start de Vlaamse Land Maatschappij (VLM) met de aanleg van de erfgoedwandeling in Zichem. De omgeving van de toren krijgt een stevige opwaardering en in één adem wordt ook het marktplein in Zichem volledig herdacht. Het resultaat van die werken zullen de torenfeesten nog meer mogelijkheden geven om de ziel van het monument nog beter tot uiting te laten komen.

Je ziet hieronder een reeks foto’s van de editie 2018.

Alle 500 foto’s van 2018 kan je hier bekijken.

Geef een reactie